Ruski veleposlanik v Združenih narodih: Kje pa imate Sergeja in Julijo Skripal, nihče ju ni videl že od 4. marca? – TOPNEWS.si

Ruski veleposlanik v Združenih narodih: Kje pa imate Sergeja in Julijo Skripal, nihče ju ni videl že od 4. marca?

Ruski veleposlanik v Združenih narodih: Kje pa imate Sergeja in Julijo Skripal, nihče ju ni videl že od 4. marca?

Poročilo Organizacije za prepoved kemičnega orožja o incidentu v Salisburyju ne vsebuje ugotovitve, ki jo je pričakovala Velika Britanija, da je substanca, ki je bila uporabljena pri zastrupitvi Sergeja Skripala in njegove hčerke, proizvedena v Rusiji, je izjavil včeraj na seji Varnostnega sveta stalni predstavnik Rusije pri ZN Vasilij Nebenzja.

“V poročilu OPCW ni ničesar, kar bi pomagalo britanski strani opravičiti, da je v svojo lažno verzijo dogodka v Salisburyju vpletla Rusijo. Glavne stvari, ki je tam ni in katere si je želela britanska stran, je ugotovitev o tem, da je substanca, ki je bila uporabljena v Salisburyju, proizvedena v Rusiji”, je dejal ruski veleposlanik.

Po njegovih besedah, operativnost analize OPCW potrjuje, da bi lahko bila takšna substanca proizvedena v kateremkoli laboratoriju z ustrezno opremo.

Nebenzja je poudaril, da situacija glede zastrupitve Sergeja in Julije Skripal močno spominja na situacijo glede zastrupitve Alexandra Litvinenka.

“Vse to smo že doživeli v primeru zastrupitve Litvinenka. Popolna netransparentnost dejstev britanske strani, ki še naprej skriva vse informacije, ki omogočajo, da bi se oblikovala celotna slika o tem, kar se je dogajalo z Litvinenkom. Za tiste, ki ne vedo, bom pojasnil: Velika Britanija je te informacije preprosto skrila”, je dejal Nebenzja.

“Britanske oblasti se ukvarjajo z načrtnim uničevanjem pričanj in materialnih dokazov. Usmrtili so hišne ljubljenčke iz Skripalove hiše. Očitno jih niso testirali. Čistijo kraje, ki sta jih Skripalova obiskala – bar, restavracijo, klop, površine v parku in temu podobno. Pri tem navadni ljudje še naprej živijo v Salisburyju, kot da se ni nič zgodilo”, je dejal Nebenzja.

Spomnil je tudi, da Skripalova ni videl nihče že od 4. marca in nihče ne ve, kje sta.

Ruski diplomat je ponovno poudaril, da je Rusija Veliki Britaniji postavila 47 vprašanj v zvezi s primerom “Skripal” in da je dobila delne odgovore le na dve vprašanji.

“Incidenta v Salisburyju in sirski Dumi sta povezana: to so umazane protiruske provokacije”, je dejal Nebenzja.

Odnosi med Rusijo in Velike Britanijo so se naglo poslabšali po incidentu v britanskem Salisburyju, kjer sta bila zastrupljena sodelavec britanskih specialnih služb, bivši polkovnik Državne obveščevalne uprave Rusije, Sergej Skripal in njegova hčerka Julija.

Britanska stran trdi, da je v zastrupitev Skripalovih, z uporabo živčno-paralitične substance A-234, umešana Rusija, ki slednje izrecno zavrača.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)