Peking čaka na Trumpov odziv, pripravljenega ima zajca v rokavu! – TOPNEWS.si

Peking čaka na Trumpov odziv, pripravljenega ima zajca v rokavu!

Peking čaka na Trumpov odziv, pripravljenega ima zajca v rokavu!

Kitajska preučuje možnost znižanja vrednosti (depreciacije) juana, kot potencialno sredstvo v eskalirajočem trgovinskem sporu z ZDA.

Visoki kitajski funkcionarji preučujejo dvosmerno analizo juana, ki jo je pripravila kitajska vlada, kjer se v enem delu razmišlja o efektu uporabe juana kot sredstva v trgovinskih pogajanjih z ZDA, v drugem delu pa preučujejo, kaj bi se zgodilo, če bi Kitajska depreciirala juan, da bi nevtralizirala vpliv potencialnega trgovinskega sporazuma, ki bi omejil izvoz, trdijo neimenovani viri.

Vendar pa, ta analiza ne pomeni, da bodo ekonomski strokovnjaki dejansko izvedli devalvacijo, ki bi zahtevala “zeleno luč” vrhovnih liderjev, navajajo isti viri.

Juan je danes oslabel za 0,1 odstotka in znaša 6,3110 juana za ameriški dolar.

Kljub temu, da je ameriški predsednik Donald Trump med predsedniško kampanjo redno kritiziral Kitajsko zaradi umetnega vzdrževanja valute na nizkem nivoju, se je kitajski juan okrepil za približno devet odstotkov v primerjavi z dolarjem, od kar je Trump postal ameriški predsednik, saj se je kitajska gospodarska rast stabilizirala, vlada v Pekingu je zajezila odliv kapitala, strah pred kreditno krizo pa je zbledel.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ne pojenja. Medtem ko Donald Trump trdi, da ZDA v tem sporu ne morejo več izgubiti, saj so že tako izgubile zaradi ogromnega trgovinskega deficita s Kitajsko, pa kitajske oblasti opozarjajo, da se bodo borile proti takemu protekcionizmu “za vsako ceno in z vso silo”.

Kitajska ima v tem sporu na razpolago izjemno močno in nevarno orožje, ki ga za zdaj ne omenja. Gre za več kot milijardo dolarjev ameriškega državnega dolga v njeni lasti. Ga bo na kocu le uporabila proti ZDA?

Spomnimo, Kitajska je vrnila udarec Trumpovemu ukrepu glede uvedbe carin na kitajske proizvode v višini 50 milijard dolarjev, tako, da je najavila svoj carinski ukrep proti ameriškim proizvodom v enaki višini. Donald Trump je na to najavil uvedbo dodatnih carin na kitajski uvoz v višini 100 milijard dolarjev. Uradni Peking tako čaka na naslednji Trumpovo potezo.

Za zdaj, kitajski politični vrh ne kaže nikakršnih namenov vključiti v svoje ukrepe tudi ogromen del ameriških obveznic. Azijska velesila ima po zadnjih podatkih iz letošnjega januarja 1,17 milijard dolarjev ameriških obveznic.

Če bi Kitajska prodala tudi manjši del tega, bi lahko povzročila veliko škodo ameriškim in svetovnim finančnim tokovom, glede na to, da so ameriške obveznice na dobrem glasu kot izjemno varne in stabilne.

Ne glede na to, gospodarski analitiki ocenjujejo, da ima Kitajska dober razlog, zakaj ne bo prodala ameriških obveznic. Tako Jeffry Gundlach, znan kot “Kralj obveznic Wall Streeta”, pojasnjuje, da lahko Kitajska uporabi obveznice kot sredstvo pritiska, le, če jih obdrži.

“Učinkovitejše so kot grožnja. Če jih Kitajska proda, ne razpolaga več z grožnjo. To bi le poslabšalo situacijo in eliminiralo njihov finančni vzvod”, pravi.

Brad Setser, viši svetovalec na Inštitutu za mednarodno ekonomijo, meni, da Kitajska lahko proda obveznice ter kupi evropske in japonske obveznice, ki imajo sicer manjši dohodek. Vendar pa bi to verjetno imelo za posledico krepitev juana v primerjavi z dolarjem, kar bi oslabilo konkurenčnost kitajskega izvoza. Prodaja bi lahko potopila vrednost ameriških obveznic, ki jih Kitajska še naprej zadržuje, vendar pa bi bila ta poteza brez posebne koristi za Kitajsko.

Namesto tega, bi Kitajska lahko razvrednotila juan v odnosu na ameriški dolar, zaključi Setser, kar bi oslabilo Trumpove ekonomske reforme, ki bi morale povečati konkurenčnost ameriške industrije. Juan je trenutno dokaj močen, blizu svoje največje vrednosti, v zadnjih dveh in pol letih.

logo-topnews (1)

 

COMMENTS

Wordpress (0)