(VIDEO) Ali bo Boris Johnson padel zaradi laži o Rusih? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ali bo Boris Johnson padel zaradi laži o Rusih?

(VIDEO) Ali bo Boris Johnson padel zaradi laži o Rusih?

LONDON – Šef britanske diplomacije Boris Johnson se je znašal na udaru javnosti, potem ko so ga ujeli v laži glede izvora živčnega strupa novičok, ki je bil uporabljen pri zastrupitvi bivšega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije, 4. marca v Salisburyju.

Zbrisan tvit britanskega zunanjega ministrstva

Zbrisan tvit britanskega zunanjega ministrstva

Laži vodje britanske diplomacije Borisa Johnsona, ki so povzročile diplomatsko vojno med Zahodom in Rusijo, so vznemirile mnoge na otoku kot tudi po svetu. Milijoni Britancev na družbenih omrežjih zdaj zahtevajo zamenjavo ministra.

Minister za zunanje zadeve Boris Johnson je večkrat javno trdil, da so britanski forenziki nedvomno ugotovili, da je živčni strup novičok prišel iz Rusije, nato pa so ga ti isti forenziki predvčerajšnjim demantirali, ko so sporočili javnosti, da ne morejo ugotoviti, kje je bil strup narejen.

Nato je Foreign Office, ki ga vodi minister Boris Johnson, sporočil, da niso nikoli trdili, da je živčni strup novičok proizveden v Rusiji in da imajo o tem dokaz, zato so zbrisali svoj uradni tvit, v katerem so to trdili le dva tedna pred tem. Sporno sporočilo pa je povzročilo pravi bes Britancev na družbenih omrežjih, ki sedaj zahtevajo odstop Borisa Johnsona.

Boris Johnson pivo2

Medtem ko je bila premierka Theresa May pri obtožbah malce bolj previdna, pa je Johnson pohitel z javnimi trditvami, da je “101 odstotno”prepričan, da za tem stoji ruski predsednik Vladimir Putin in ga celo primerjal s Hitlerjem leta 1936.

Sedaj se je izkazalo, da nihče ne ve, od kod Johnsonu ti podatki,” pravi Diane Abbott, laburistična ministrica za zunanje zadeve v senci.

boris johnsson donald trump

Spin mašinerija

Lider laburistov Jeremy Corbyn je obtožil Johnsona za “pretiravanje“, Johnson pa mu je vrnil z obtožbo, “da pleše, kot mu Putin narekuje“.

Preobrat – ZDA bi sedaj vrnile izgnane ruske diplomate

Ameriški State Department je sporočil, da lahko Rusija sedaj nadomesti 60 diplomatov, ki so jih ZDA izgnale zaradi solidarnosti z Veliko Britanijo zaradi “primera Skripal”.

“Tudi, ko se zgodijo podobni incidenti, Rusija lahko zapolni izpraznjene položaje,” so sporočili iz State Depatmenta.

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je dejal, da odločitve posameznih držav o izgonu ruskih diplomatov predstavljajo posmehovanje mednarodnemu pravu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)