Ruski veleposlanik v OZN Vasilij Nebenzia o zastrupitvi Skripala: Zakaj bi čakali 8 let in ga nato napadli 2 tedna pred volitvami? – TOPNEWS.si

Ruski veleposlanik v OZN Vasilij Nebenzia o zastrupitvi Skripala: Zakaj bi čakali 8 let in ga nato napadli 2 tedna pred volitvami?

Ruski veleposlanik v OZN Vasilij Nebenzia o zastrupitvi Skripala: Zakaj bi čakali 8 let in ga nato napadli 2 tedna pred volitvami?

Bivši polkovnik ruske vojaško-obveščevalne agencije Sergej Skripal ni predstavljal nevarnosti za Rusijo, je dejal veleposlanik Rusije pri združenih narodih Vasilij Nebenzia na sinočnji odprti seji varnostnega sveta OZN, na kateri so obravnavali primer zastrupitve Skripala in njegove hčerke Julije. Seja je bila sklicana na zahtevo Rusije.

“Verzija incidenta, ki jo širi Velika Britanija navaja, da mu Rusija ni nikoli oprostila izdajo in se je odločila za njegovo eliminacijo. Vendar pa, je popolnoma jasno, da človek ni mogel predstavljati nevarnosti za Rusijo”, je dejal Nebenzia.

“Zakaj bi čakali 8 let in se nato odločili za delovanje 2 tedna pred volitvami in nekaj mesecev pred Svetovnim nogometnim prvenstvom? Zakaj smo ga potem spustili iz zapora, zakaj bi to naredili na tako nevaren in zelo javen način”, se je vprašal ruski veleposlanik.

Dejstvo, da sta Skripalova preživela napad z živčnim strupom, prav tako odpira nekaj novih vprašanj, je dodal Nebenzia.

“To se lahko pojasni s tem, da sta prejela protistrup takoj po napadu. Britanski predstavniki pa vseeno pravijo, da niso uporabili nikakršnega protistrupa, saj tudi ne obstaja”, je dejal Nebenzia.

Spomnimo, šef britanskega laboratorija Porton Down, Gary Aitkenhead, je pred nekaj dnevi dejal, da niso uspeli ugotoviti izvora spornega agensa. To pomenilo, da teorija, ki jo Britanci potiskajo, začne padati v vodo, je dejal veleposlanik.

“Visoki britanski uradniki so se sklicevali na omenjeni britanski laboratorij, da bi obtožili Moskvo, vendar pa je Porton Down sporočil, da ne more ugotoviti, da živčni strup izvira iz Rusije… Niti tega ne vem, kako bi to imenoval, to je neka vrsta teatra absurda”, je dejal.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebezia je še poudaril, da London vodi proti Moskvi propagandno vojno, brez kakršnihkoli pravil.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki nadzira izvajanje Konvencije o prepovedi kemičnega orožja iz leta 1997, je vzela vzorce iz Salisburyja, kjer je bil izveden napad. Pričakuje se, da bodo rezultate preiskave, ki jo bodo izvedli v dveh laboratorijih, objaviti naslednji teden.

Spomnimo, Rusija ne bo priznala rezultatov, če ne bo sodelovala v preiskavi.

Ruski predstavnik pri OPCW Alexander Šulgin je dejal, da Moskva ne bo priznala rezultatov preiskave OPCW, če ne bo sodelovala pri analizi vzorcev iz Salisburyja. Zahod je zavrnil rusko zahtevo za izvedbo primerjalne preiskave kot poskus Moskve, da bi spodkopala preiskavo tehničnih strokovnjakov OPCW.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia je v Varnostnem svetu opozoril Veliko Britanijo zaradi obtožb, povezanih z zastrupitvijo vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije.

“Povedali smo našim britanskim kolegom, da jim bo žal, če se bodo igrali z ognjem,” je dejal Nebenzia, poroča Reuters. Dejal je tudi, da novičok ni zaščiten z avtorskimi pravicami s strani Rusije “kljub izrazito ruskemu imenu”. Dodal je, da so tudi Združene države Amerike in Velika Britanija razvile omenjeni živčni strup.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)