Associated press uvrstil hrvaško predsednico Kolindo v ekstremno desnico – TOPNEWS.si

Associated press uvrstil hrvaško predsednico Kolindo v ekstremno desnico

Associated press uvrstil hrvaško predsednico Kolindo v ekstremno desnico

Vodilni svetovni mediji kot je online izdaja Daly Maila, New York Timesa in Washington Posta so objavili obširni članek ugledne tiskovne agencije Associated Press (AP) o vzponu ekstremne desnice v srednji Evropi, ki vse bolj postaja “mainstream”, kot eden od primerov je tudi delovanje hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, kot tudi protest proti ratifikaciji Istanbulske konvencije, ki so ga pred kratkim organizirali v Zagrebu.

kolinda ekstremna desnica 1

Grabar-Kitarovićevo opisujejo kot “hrvaško predsednicp, ki se zahvaljuje Argentini, ker je po Drugi svetovni vojni sprejela notorične pronacistične vojne zločince”.

Hrvaška predsednica Kolinda se je tako znašla v družbi vodilnih bolgarskih politikov, ki Rome opisujejo kot “podivjane humanoide” in madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki meni, da se “Evropejci ne bi smeli mešati z Arabci in Afričani”.

“Po koncu Druge svetovne vojne so bila taka stališča v Evropi tabu, prisotna so bila le na ekstremno desnem robu družbe. Danes jih odprto izražajo politični liderji srednje struje v srednji in vzhodni Evropi, kot del populističnega naleta, ki se zoperstavlja globalizaciji in množični migraciji”, piše v članku ameriške tiskovne agencije AP.

Članek se zaključi z ugotovitvijo, da tudi v zahodni Evropi obstajajo ekstremno desne stranke in gibanja, vendar pa so mlade demokracije srednje in vzhodne Evrope ranljive glede njihovega delovanja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)