(VIDEO) Zgodovinski obisk: Tajni gost v Pekingu je bil severnokorejski lider Kim Jong-un! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zgodovinski obisk: Tajni gost v Pekingu je bil severnokorejski lider Kim Jong-un!

(VIDEO) Zgodovinski obisk: Tajni gost v Pekingu je bil severnokorejski lider Kim Jong-un!

Lider Severne Koreje Kim Jon-un je tajno pripotoval na obisk v Peking, kjer se je sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Po poročanju kitajskih medijev je bil Kim Jong-un s soprogo med 25. do 28. marcem na obisku v Pekingu. To je bilo njegovo prvo uradno diplomatsko potovanje v tujino od prevzema funkcije leta 2011, poroča Reuters.

Državni mediji obeh držav so potrdili, da je bil severnokorejski lider Kim Jong-un na obisku na Kitajskem in da je prišel na povabilo kitajskega predsednika.

Kim Jong-un, ki ga je Xi Jinping pričakal z velikim “pompom”, je izjavil, da je pripravljen na denuklearizacijo v skladu z voljo bivših severnokorejskih liderjev, poroča agencija Sinhua.

north korean kitajska 1

“Naša stalna pozicija je posvečenost denuklearizaciji Korejskega polotoka v skladu z voljo bivših severnokorejskih liderjev Kim Il-sunga in Kim Džong-ila”, je dejal lider Severne Koreje, čigar obisk na Kitajskem je potekal v tajnosti, do njegove vrnitve v Severno Koreji.

Kitajski mediji so objavili posnetke Kima in Xija, ki je priredil banket v čast liderju Severne Koreje in njegove soproge. Kim je dejal, da je bil obisk Kitajske njegova naloga.

Kitajski predsednik je sprejel Kimovo povabilo, da obišče Pjongjang.

Uradni Seul je potrdil, da je bil državni vrh Južne Koreje o srečanju Kima in Xija obveščen.

Kimovo potovanje je potekalo v izjemni tajnosti in varovanju, informacijo o obisku pa so potrdili šele, ko je Kim že zapustil Peking z istim vlakom, ki je spodbudil spekulacije, ko je v ponedeljek skrivnostno prispel v glavno mesto Kitajske.

Kim je obiskal Kitajsko na povabilo Xija, v spremstvu soproge Ri Sol in visoke severnokorejske delegacije svetovalcev.

Kim je kitajskemu predsedniku povedal, da je pripravljen na dialog z Združenimi državami Amerike, vključno s srečanjem s predsednikom Donaldom Trumpom.

north korean kitajska 2

Za zdaj še ni informacij, kdaj točno naj bi do sestanka med Kimom in Trumpom prišlo, razen predhodnih najav, da bi se to utegnilo zgoditi do konca maja.

Obisk Kima na Kitajskem predstavlja vrnitev kitajske diplomacije v pri plan pri reševanju jedrskega vprašanja Severne Koreje, ki je izvedla nekaj jedrskih in balističnih poskusov, zaradi katerih so ji bile uvedene mednarodne sankcije.

ZDA obveščene o obisku Kima na Kitajskem

Kitajska vlada je vzpostavila stik z Washingtonom, da bi obvestila ameriški politični vrh o obisku severnokorejskega liderja Kim Jong-una na Kitajskem, je sporočila Bela hiša.

Tiskovna predstavnica Bele hipe Sara Sanders je dejala, da je “briefing” vključeval tudi “osebno sporočilo predsednika Xija predsedniku Trumpu”. Vsebino sporočila, ki so jo prenesli Trumpu, Sandersova ni želela razkriti.

Sandersova je poudarila, da so ZDA v tesnem kontaktu z Južno Korejo in Japonsko ter da najnovejši razvoj dogodkov opazuje kot “še en dokaz, da kampanja maksimalnega pritiska ustvarja ustrezno ozračje za dialog s Severno Korejo”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)