Hrvaško Ministrstvo za zunanje zadeve: Slovenija nima podlage za sprožitev kakršnegakoli postopka proti Hrvaški! – TOPNEWS.si

Hrvaško Ministrstvo za zunanje zadeve: Slovenija nima podlage za sprožitev kakršnegakoli postopka proti Hrvaški!

Hrvaško Ministrstvo za zunanje zadeve: Slovenija nima podlage za sprožitev kakršnegakoli postopka proti Hrvaški!

Hrvaško Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes sporočilo, da Slovenija nima podlage niti razloga za sprožitev postopka proti Hrvaški pred Sodiščem EU, zaradi neizvajanja odločitve o arbitraži glede meje.

“Prepričani smo, da Slovenija nima podlage niti razloga, da bi sprožila kakršenkoli postopek proti Republiki Hrvaški pred Sodiščem EU, zaradi domnevne kršitve prava EU. Kot je bilo že večkrat omenjeno, bo Hrvaška že znala na to odgovorili,” je izjavilo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Hrvaške za tiskovno agencijo HINA glede pisma, ki ga je slovenska vlada poslala Evropski komisiji, s predlogom za sprožitev tožbe proti Hrvaški, zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe na meji.

Evropska komisija je danes potrdila, da je prejela slovensko pismo in ga namerava preučiti. “Mi smo še vedno pripravljeni posredovati, kot smo že bili tudi prej v takšnih vrstah pravnih sporov,” je dejal tiskovni predstavnik Komisije Alexender Winterstein.

Slovenija namerava v skladu z 259. členom Lizbonske pogodbe tožiti Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji.

V skladu s postopkom, preden neka država članica začne postopek proti drugi članici, se mora najprej obrniti s takim predlogom na Evropsko. Komisija ima na voljo tri mesece, da odgovori na ta predlog. Komisija lahko sprejme predlog in nato sama prevzame tožbo. Če predloga ne sprejme ali pa se sploh ne odzove, lahko država članica sama vloži tožbo na Sodišče EU. Pri oblikovanju svojega stališča lahko Komisija pozove obe stranki, da se izjasnita glede vprašanja spora.

Tožbe med državami članicami so zelo redke, od šestih začetih postopkov, je bil le en uspešen, ko je Francija tožila Veliko Britanijo zaradi ukrepov britanske vlade do francoskih ribičev.

Hrvaška televizija N1 je spomnila, da se lahko države članice Evropske unije medsebojno tožijo na sodišču EU, vendar pa morajo to storiti sporazumno. Slednje naj bi dejal pred dvema mesecema Koen Lenaerts, predsednik Sodišča Evropske unije, na katerem Slovenija napoveduje tožbo proti Hrvaški. Predsednik sodišča EU iz Luksemburga je 30. decembra v pogovoru za Ljubljanski dnevnik dejal, da so takšne tožbe redke. “V sporazumih obstaja določba, da lahko države članice pred sodiščem EU tožijo druga drugo. To morajo storiti sporazumno in če se državi sporazumeta, da bosta reševali zadevo na sodišču, potem lahko to storita,” je dejal Lenaerts. Pri tem ni želel komentirati vprašanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Da lahko soseda tožiš samo sporazumno, je pa malo čudno.