Lovec na naciste odbrusil hrvaški predsednici Kolindi: Zgrožen sam nad vašimi izjavami, očitno ste ponosni na Pavelića in ostale ustaške zločince! – TOPNEWS.si

Lovec na naciste odbrusil hrvaški predsednici Kolindi: Zgrožen sam nad vašimi izjavami, očitno ste ponosni na Pavelića in ostale ustaške zločince!

Lovec na naciste odbrusil hrvaški predsednici Kolindi: Zgrožen sam nad vašimi izjavami, očitno ste ponosni na Pavelića in ostale ustaške zločince!

Direktor Centra Simon Wiesenthal v Jeruzalemu in lovec na naciste Efraim Zuroff je zgrožen nad izjavami, ki jih je izrekla hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović med svojim obiskom v Argentini, ko je sporočila, da je ponosna na vse generacije Hrvatov, ki so prišle v to državo.

Direktor Zuroff je zaradi tega hrvaški predsednici poslal pismo v katerem piše:

“Spotovana predsednica Grabar-Kitarović,

Pišem vam, da bi vam izrazil svojo zgroženost in da bi protestiral proti vašim izjavam, izrečenim med vašim obiskom v Argentini. Po poročanju hrvaškega portala Index.hr ste dejali, da ste “ponosni na vse generacije Hrvatov, ki so prišle v Argentino”.

Če to drži, ste očitno ponosni tudi na zloglasne ustaške vojne zločince kot so Ante Pavelić, Eugen Dida Kvaternik, Dinko Šakić, Nado Šakić, Ivo Rojnica, Vinko Nikolić in Franjo Nevistić, če samo naštejemo nekatere od ustašev, ki so pobegnili v Argentino, da bi se izognili kazni in ki so “delili usodo svojega naroda med bivšim jugoslovanskim komunističnim režimom”.

Takšna izjava je navadno prikrivanje grozljivih zločinov ustaškega režima v NDH in strašna žalitev žrtev, njihovih družin in tistih, ki so se borili proti njemu.”

Spomnimo, da so hrvaški poslanci v Saboru ostro kritizirali izjave hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, izrečene v Argentini, najostrejši pa je bil poslanec Predrag Matić, ki je izjavil, da je hrvaška predsednica “Hodeči škandal”. Tako se je predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović znašla v središču kritik v Hrvaškem saboru zaradi izjav o Drugi svetovni vojni po končanem uradnem delu obiska v Argentini.

“Počasi je že absurdno komentirati predsedničine poteze. To je hodeči škandal, ki kjer koli se pojavi – pogleda okoli sebe in izjavi, kar ji je tisti trenutek prikladno”, je dejal poslanec SDP-a Predrag Matić in dodal, da ga je sram.

Saborski poslanec Predrag Matić

Kitarovićeva je v Buenos Airesu dejala, da so “po Drugi svetovni vojni mnogi Hrvati ravno v Argentini iskali in našli prostor svobode, v katerem so lahko poudarjali svoje domoljubje in upravičene zahteve po svobodi hrvaškega naroda in domovine”.

Zgodovinar Tvrtko Jakovina je takoj izjavil, da je to škandalozna izjava, nato pa je vstala tudi vsa hrvaška javnost.

Matić je naštel nekatere Kolindine izjave in spremembe stališč in sporočil, da “se od predsednice lahko pričakuje vse mogoče”.

“Spomnimo, kaj je govorila o fašizmu, antifašizmu, ko pa je prišla v Argentino, je nato tam pred ljudmi, ki nikoli niso bili na Hrvaškem in ki na zemljevidu Hrvaške pokažejo tudi del BiH in Srbije, izjavila nekaj, za kar bi nemška kanclerka Angela Merkel v enakem primeru bila ekspresno odstavljena ali pa bi končala v zaporu. Spomnimo se dvorane Lisinski, ko je hrvaška predsednica Kolinda govorila Srbom, da je ona tudi njihova predsednica, pred tem pa jim je govorila, da se lahko svobodno odselijo, saj živimo v “free country”. Mene je sram, ker imamo tako predsednico”, je dejal Matić.

Tudi vodja poslanske skupine SDP-a Arsen Bauk je ostro obsodil izjave hrvaške predsednice in spomnil, da so v Argentini “poudarjali prostor svobode in domoljubja tudi Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon in številni drugi člani ustaške emigracije”.

Saborski poslanec Arsen Bauk

“Po Drugi svetovni vojni so v Argentini številni Nemci iskali in našli prostor svobode, kjer so lahko poudarjali svoje domoljubje in upravičene zahteve po svobodi nemškega naroda in domovine. V tej reprezentanci so bili med drugim tudi Adolf Eichmann, Josef Mengele… Če bi to v času svojega obiska v Buenos Airesu izjavila Angela Merkel, bi v Nemčiji verjetno potekala razprava, ali jo bodo, ko se vrne v državo, spravili v zapor ali neko drugo ustanovo”, je dejal poslanec Bauk v Saboru.

Bauk je tudi spomnil, da ko hrvaška predsednica Republike obišče Pazin, ima navado se hvaliti z babico partizanko, ko pa gre v Argentino, potem so tisti, ki so pobegnili leta ’45 in kasneje borci za svobodo in domoljubje, ko gre v dvorano Lisinski na Srpsko narodno vijeće, potem je njihova predsednica, ko pa gre v Vukovar, pa Srbija in Hrvaška nista več prijateljski državi.

“Ta način političnega delovanja pušča velik madež na verodostojnosti predsednice Republike Hrvaške in bilo bi bolje, da se odloči za svoje politično stališče in da se ga tudi dosledno drži tudi v Pazinu in Vukovarju ter v dvorani Lisinski in v Buenos Airesu. V nasprotnem, bomo morali mi vsakič, ko nekam odpotuje, ugibati, kaj bo rekla, pa je mogoče zanjo bolje, da nikamor ne gre”, je dejal poslanec Bauk.

Predsednica Grabar-Kitarović je direktorju Centra Simon Visenthal v Jeruzalemu Efraimu Zuroffu odgovorila, da zavrača njegovo zgrešeno tolmačenje njene izjave argentinskim Hrvatom. Poudarila je, da njena izjava ni na noben način v nasprotju z njenimi zelo jasnimi, večkrat ponovljenimi stališči o Nezavisni Državi Hrvatski. Le zlonamerni komentarji lahko iz navedene izjave izluščijo poveličevanje nekega totalitarnega režima in njegovih predstavnikov. Nato pa je Grabar-Kitarovićeva Zuroffa še okrcala, da so njegovi večkratni poskusi vsiljevanja kolektivne stigme Republiki Hrvaški, hrvaškemu narodu in hrvaškim izseljencem, vključno tudi argentinskim Hrvatom, skrajno nesprejemljivi in za vsako obsodbo”, je napisala hrvaška predsednica Grabar-Kitarović.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Mirko Hrenk 6 let

    vse kar je prav je prav,toda to je pa veliko preveč!