Jutarnji list: Zakaj je odšel Miro Cerar? Razveljavitev referenduma je le povod. Pravi razlog je obnašanje človeka, ki že dolgo dela, kar hoče! – TOPNEWS.si

Jutarnji list: Zakaj je odšel Miro Cerar? Razveljavitev referenduma je le povod. Pravi razlog je obnašanje človeka, ki že dolgo dela, kar hoče!

Jutarnji list: Zakaj je odšel Miro Cerar? Razveljavitev referenduma je le povod. Pravi razlog je obnašanje človeka, ki že dolgo dela, kar hoče!

Jutarnji list je objavil komentar Željka Trkanjeca o nepričakovanem odstopu slovenskega premierja Mira Cerarja, ki po njegovem predstavlja resnično politično presenečenje in resen šok na slovenski politični sceni. Cerar se je odločil za tako potezo, ker je Vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru Divača-Koper. Slednje pomeni le povod in ne glavnega razloga.

image (80)

Po mnenju Trkanjeca je glavni razlog situacija v koaliciji, kjer po svoji stari navadi, šef stranke Desus Karl Erjavec “vrta” na vse strani in deluje samostojno, najpogosteje brez kakršnegakoli dogovora s premierjem in koalicijskimi partnericami. Tako se Erjavec najpogosteje obnaša. Postal je izjemno prepričan vase, saj je bil del vseh slovenskih vlad od leta 2004 pa do danes. In vedno je pred razpadom koalicije začel s svojo odprto destruktivno aktivnostjo, da bi homogeniziral svoje volilno telo, osvojil doslej vedno 5-10 poslancev, ki so bili ključni za oblikovanje nove vlade. Da je med njim in Cerarjem počilo, potrjuje tudi Erjavčeva izjava, da “Cerar ne more voditi tehnične vlade”. No, nedvomno pa je, da je to bil le povod za to politično potezo. Razlogov je prav gotovo več, med njimi je tudi Cerarjeva ocena, da bi s to “politično moralno potezo” (Cerar je s prihodom na oblast pred štirimi leti najavil obnovo morale v politiki) vrnil del ugleda v javnosti, ki ga je izgubil kot premier. Poleg tega je odstop izjemno primeren v tem trenutku, saj javne službe vsake toliko stavkajo po Sloveniji. Njegov odstop pomeni, da se stavke prekinejo in da morajo sindikati počakati novo vlado, s katero bodo potem nadaljevali pogajanja.

Cerarju nihče ne more očitati, da je povzročil škodo nacionalnim interesom, saj so volitve bile razpisane za mesec junij. Torej, četudi bi se pomaknile za kakšen teden, je to lahko le dobro za stranke centra, saj bodo uspele otopeti rezilo kampanje Janeza Janše, tega večno neuresničenega politika slovenske scene. Vsi so že vstopili v kampanjo, Cerar pa jim je sedaj omogočil, da se ji posvetijo. Da pa vlada in on ne bi postala “piñata”, po kateri bodo udrihali in tako zbirali politične točke…

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)