Potem ko je Putin pokazal vrata Rotschildovim bankam, najmočnejši bankirji niso pričakovali takšnega gospodarskega razvoja v Rusiji – TOPNEWS.si

Potem ko je Putin pokazal vrata Rotschildovim bankam, najmočnejši bankirji niso pričakovali takšnega gospodarskega razvoja v Rusiji

Potem ko je Putin pokazal vrata Rotschildovim bankam, najmočnejši bankirji niso pričakovali takšnega gospodarskega razvoja v Rusiji

Rusko gospodarstvo vse bolj napreduje, eden od razlogov za to je tudi prepoved poslovanja Rotschildovim bankam na ruskem trgu.

Putin je pred nekaj leti prepovedal Rotschildovim bankam poslovanje v Ruski federaciji. Rusija je nato zmanjšala zunanji dolg za 75 odstotkov in postala šesto največje gospodarstvo na svetu po Pariteti kupne moči (PPP). Njen BDP za leto 2017 znaša 1.560 trilijonov $, nominalno 3.938 trilijonov $ (PPP).

Leta 1999 je bilo rusko gospodarstvo po Pariteti kupne moči vredno le 620 milijard dolarjev. Torej v zadnjih 18-ih letih se je ruska gospodarska proizvodnja povečala za 600 odstotkov.

Stopnja inflacije se je zmanjšala s 36,5 na 2,5 odstotkov do konca leta 2017. Skupna vrednost kapitala ruskega bančnega sistema se je zvišala za 24 odstotkov, torej na 1,43 bilijonov ameriških dolarjev. Kapitalizacija ruske borze se je povečala za več kot 15-krat – na 621 milijard dolarjev.

Ko je bil Putin leta 2000 izvoljen, je imela Rusija le 12 milijard dolarjev deviznih rezerv, pri javnem dolgu, ki je bil skoraj enak gospodarski proizvodnji države – 92,1 odstotkov.

V zadnjih 18-ih letih so se stvari izrazito spremenile, saj se je javni dolg Rusije zmanjšal na 17,4 odstotka BDP-ja, rezerve pa so se povečale na 356 milijard dolarjev.

Nizek dolg in rastoče rezerve so pomagale državi prebroditi gospodarsko krizo leta 2008 in recesijo med leti 2014-2016, ki je bila posledica padca cen nafte in zahodnih sankcij.

Ruske zlate rezerve so se od leta 2000 povečale za več kot 500 odstotkov. Centralna banka Rusije (CBR) je decembra kupila dodatnih 9,3 tone zlata v svoje rezerve, kar pomeni, da skupne letne rezerve znašajo 1,838.211 ton – v vrednosti več kot 76 milijard dolarjev.

Svetovni svet za zlato pravi, da je Rusija največji kupec zlata in da je tretja največja svetovna proizvajalka, saj je njena Centralna banka kupovala zlato od domačih podjetij preko poslovnih bank.

RUSSIA PUTIN

Medtem ko v ruskem gospodarstvu ostajajo dominantni prihodki od nafte in plina, se je njen kmetijski sektor v zadnjih nekaj letih razcvetel. Ruski kmetje so v letu 2017 dosegli rekordne donose v proizvodnji žitaric. Prejšnji rekord je bil dosežen pred 40-imi leti, lani pa so pridelali več kot 130 milijonov ton.

Leta 2016 je Rusija postala svetovni lider v izvozu pšenice. Ruski delež na svetovnem trgu pšenice se je povečal, s 4-ih na 16 odstotkov.

Čeprav kmetijski sektor še naprej zaostaja za energetiko, pa je prehitel prodajo orožja in postal glede izvoza drugi po velikosti.

Rusija je leta 2002 začela izvažati žita. Takrat jih je prodala nekaj več kot sedem milijonov ton. Lansko leto pa jih je prodala 45 milijonov ton – kar pomeni povečanje za več kot 600 odstotkov.

Očitno je Putinova samostojna gospodarska pot, neodvisna od zahodnih bankirjev, prispevala h krepitvi ruskega gospodarstva, zahodne sankcije pa povzročile razcvet kmetijskega in proizvodnega sektorja, povečala samooskrbo ter zmanjšala odvisnost od uvoza iz zahoda.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Janez Novak 6 let

    zanimiv članek