Tožba zoper Hrvaško: Pismo Evropski komisiji so sestavljali najbolj elitni odvetniki iz Pariza – TOPNEWS.si

Tožba zoper Hrvaško: Pismo Evropski komisiji so sestavljali najbolj elitni odvetniki iz Pariza

Tožba zoper Hrvaško: Pismo Evropski komisiji so sestavljali najbolj elitni odvetniki iz Pariza

Pismo je prvi korak pred tožbo zoper Hrvaško, ki jo bo Slovenija vložila na Sodišču EU v Luksemburgu, če Evropska komisija o tem ne bo odločala. V pismu je Slovenija že navedla vse elemente tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji.

Vlada mora o tem odločiti in sprejeti sklep. Če Evropska komisija ne bo sprožila ustreznih postopkov, bo to storila Slovenija. “Tako da bomo še zdaj, ko je slovenska vlada povsem opolnomočena v svojem ravnanju, sprejeli ključen sklep, ki ga lahko potem izvrši vlada pred volitvami ali po njih, četudi ne bo več imela polnih pooblastil,” je pojasnil Cerar. Cerar ni želel navesti podrobnosti pisma. Ocenjuje pa, da je osnutek pisma Evropski komisiji dobro pripravljen in da bodo tako ocenili tudi člani OZP.

Vsebino pisma je pomagala sestaviti odvetniška ekipa iz Pariza. Po zaupnih informacijah diplomatskih virov se Slovenija pripravlja na tožbo v dveh smereh. In sicer zaradi hrvaške kršitve 259. člena pogodbe o EU, saj Slovenija meni, da hrvaško nespoštovanje arbitražne sodbe pomeni kršenje obveznosti iz pogodb. Če bi Slovenija tožbo dobila, bi lahko Hrvaška v skrajnem primeru ob visoki finančni kazni do odprave kršitev izgubila tudi pravico do glasovanja.

erjavec-arbitraza-odgovor

Danes je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec odgovarjal na vprašanja novinarjev v zvezi s postopki Slovenije glede arbitražne sodbe in postopku priznanja Palestine, ki bo jutri tudi tema na zaprtem delu seje vlade. Pogovor objavljamo v integralu:

Novinar: Pismo, ki roma na EK, ali lahko še kaj več poveste o sami vsebini in kdaj bo to pismo romalo na EK?

Erjavec: Ja, danes sem predstavil predsedniku vlade in nekaterim ministrom skupaj s predstavniki naše odvetniške skupine pismo, ki bo naslovljeno na EK oziroma predsednika EK, pismo vsebuje tudi vse vloge, ki so potrebne, tako da sem dobil zeleno luč, da bomo jutri to obravnavali na zaprti seji vlade potem pa kot običajno, ko gre za arbitražo, pri vsakem koraku obveščamo tudi Odbor za zunanjo politiko, pričakujemo, da bo čimprej obravnavano na Odboru za zunanjo politiko in poslano na EK v Bruselj.

Novinar: Gospod minister, kaj menite Evropska komisija ima do 3 mesece časa in ali mislite, da bo zavlačevala toliko časa, ali se lahko izreče že prej?

Erjavec: No, težko ocenjujem, kaj bo storila EK, če že ne bo podprla našega pisma, pričakujem, da bo to čimprej povedala in da se čimprej sproži spravni postopek pred sodiščem EU v Luksemburgu. Rad bi opozoril, da to vprašanje ni politično vprašanje, je pa to vprašanje izrazito pravno vprašanje. Mi želimo, ker Komisija doslej ni bistvenega postorila, ko gre za spoštovanje arbitražne razsodbe s strani Hrvaške in tudi glede implementacije arbitražne razsodbe, da bo pač čim prej dopustila, da se začne pravni postopek na mednarodnem sodišču EU v Luksemburgu.

Novinar: Rekli ste, da bo pismo jutri na zaprtem delu vlade, ali to pomeni, da lahko že jutri roma v Bruselj?

Erjavec: Ne, to pomeni, da bo pismo še predstavljeno Odboru za zunanjo politiko, to je tudi v skladu z dosedanjo prakso, mi smo vedno o vsakem koraku, ki je bil povezan z realizacijo arbitražnega sporazuma, smo vedno seznanili tudi Odbor za zunanjo politiko.

Novinar: Na kaj se Slovenija sklicuje, na omejevanje ribolova v slovenskih vodah?

Erjavec: Nima smisla, da me o tem sprašujete, na ta vprašanja ne bom odgovarjal.

Palestina

Novinar: Torej jutri pričakujete, vsa poročila so na vladi, da bo jutri vlada obravnavala to tematiko, kako naprej?

Erjavec: Ja, danes smo na koaliciji obravnavali tudi Palestino. Sprejeta je bila odločitev, da jutri na zaprtem delu seje vlade predstavim tudi vse okoliščine v zvezi s postopkom priznanja Palestine, zlasti pa bomo opravili razpravo, kakšne posledice bi bile za Slovenijo, če bi prišlo do priznanja Palestine.

Novinar: Ali lahko še kaj ustavi slovensko priznanje Palestine?

Erjavec: Ja, samo postopek pred Državnim zborom. Pričakujem, da bo Vlada dala zeleno luč, vemo pa da v zadnjem času, čas se izteka, kar se tiče delovanja državnega zbora, tako, da želim si, da v v marcu ali pa v mesecu aprilu imeli tudi plenarno zasedanje Državnega zbora, ki bi obravnavalo tudi vprašanje priznanja Palestine

Novinarka: Torej zanima me vsebina pisma oziroma tožbe, ki se pošilja na EK

Erjavec: danes smo obravnavali tudi pismo, ki bo naslovljeno na EK, to pismo vsebuje tudi mnogo prilog. V zvezi s tem je bila sprejeta odločitev, da bo juti vlada na zaprtem delu obravnavala to pismo, nato bomo seznanili Odbor za zunanjo politiko, ker smo vedno doslej tudi Odbor za zunanjo politiko seznanjali z našimi aktivnostmi, ki so bile povezane z spoštovanjem arbitražnega sporazuma kot tudi z implementacijo arbitražne razsodbe.

Novinarka: Kdaj naj bi pa to približno poslali?

Erjavec: Mi bi si želeli čim prej. Gotovo pa takoj po obravnavi Odbora za zunanjo politiko.

Novinar: A to pismo pomeni že tožbo?

Erjavec: Pismo vsebuje pravzaprav vse podlage in elemente, potrebne za vložitev tožbe

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  dež 6 let

  Elitni odvetniki, hm, zakaj jih rabimo, nad čem se pritožujemo ?
  Očitno od Hrvatov rabimo uradno strinjanje, da smo izgubili neposreden dostop do mednarodnih voda in s tem status pomorske države ? Milo prosimo sosede naj končno že potrdijo sporazum, ki je za njih izjemno ugoden in za nas katastrofalen.
  Lud jebe zbunjenog, ne morem verjeti kako zabiti ljudje vodijo to državo. Raja pa nič boljša, res smo navadni bečki konjušari, nevredni lastne države.

 • comment-avatar
  xtc 6 let

  Realnost miljoni za neke “hude” odvetnike in tožbo iz katere nebo nikoli nič-že po izjavah večine iz EU,le slovenski bebčki še verjamejo nategom levih.
  Arbitraža-NE OBSTOJA VEČ in to je REALNOST.