New York Times razkriva: ZDA se vmešavajo v volitve po vsem svetu! Zrušili smo Miloševića, uredili Nikaragvo, rušili v Iranu, plačali v Italiji in še 80-krat namestili! – TOPNEWS.si

New York Times razkriva: ZDA se vmešavajo v volitve po vsem svetu! Zrušili smo Miloševića, uredili Nikaragvo, rušili v Iranu, plačali v Italiji in še 80-krat namestili!

New York Times razkriva: ZDA se vmešavajo v volitve po vsem svetu! Zrušili smo Miloševića, uredili Nikaragvo, rušili v Iranu, plačali v Italiji in še 80-krat namestili!

Ameriški šefi obveščevalnih služb so v torek opozorili Obveščevalno komisijo ameriškega Senata o tem, da vse kaže, da se Rusija pripravlja na ponovno vmešavanje v volitve za ameriški Kongres leta 2018 in to na enak način, kot je to storila leta 2016. New York Times piše o dokazih, da se je Amerika preko Centralne obveščevalne agencije (CIA) več kot 80-krat vmešala v volitve v drugih državah po svetu. Za Razliko od Rusije je to počela z dobrimi nameni.

Scott Shane je v uvodu svojega članka za nedeljski New York Times napisal: “Vreče denarja dostavljene v hotele v Rimu za favoriziranje kandidatov na volitvah v Italiji. Škandalozne zgodbe so curljale v tuje medije glede izvajanja vpliva na volitve v Nikaragvi. Milijoni pamfletov, plakatov in nalepk, natisnjenih, da bi se porazilo nezaželene kandidate v Srbiji. Podaljšana roka Vladimirja Putina? Ne, to je le majhen del zgodovine intervencij Združenih držav Amerike na volitvah v drugih državah po svetu.

“ZDA so v Srbiji leta 2000 financirale uspešna prizadevanja v zmago proti Slobodanu Miloševiću tako, da so zagotovile politične svetovalce in milijone nalepk s simbolom opozicije s stisnjeno pestjo in posterji “GOTOV JE!” v srbskem jeziku, ki so bile natisnjene na 80-ih tonah lepljivega papirja”, razkriva New York Times.

“Če vprašate obveščevalca, ali so Rusi kršili pravila, glasi odgovor: “sploh ne,” je dejal Steven L. Hall, ki se je upokojil leta 2015, po 30-ih letih dela v CIA, kjer je bil šef za ruske operacije. Združene države Amerike so v zgodovini “absolutno” izvajale takšne operacije in dodal, da “upa, da bodo s tem nadaljevale”.

Že od svojega nastanka je CIA pomagala pri strmoglavljanju liderjev v drugih državah.

“Mi to počnemo že od ustanovitve CIA leta 1947. Delili smo plakate, brošure, distribuirali promocijske materiale in objavljali lažne informacije v tujih časopisih”, je dejal Loch Johnson, ki je začel svojo kariero v ameriškem Senatu že v 70-ih letih prejšnjega stoletja, s preiskovanjem dela CIA.

V članku je še zapisano, da zahvaljujoč delu CIA, so ZDA strmoglavile voditelje v Iranu in Gvatemali v 50-ih in podpirale državne udare v nekaj državah v 60-ih letih prejšnjega stoletja. CIA je prav tako načrtovala atentate in podpirala protikomunistične vlade v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji.

Sogovorniki avtorja članka v New York Timesu ocenjujejo, da se ameriška in ruska interveniranja razlikujejo le v motivu.

“Ameriška posredovanja so v glavnem imela za cilj pomoč neavtoritarnim kandidatom ali pa na drug način promovirati demokracijo. Rusija pa je pogosteje posredovala z namenom spreminjanja demokracije ali pa je želela promovirati avtoritarno vladavino”, menijo sogovorniki.

Steven Hall navede primer: “To je kot, če bi rekli, da so policisti in “slabi fantje” enaki, ker oboji nosijo orožje – pomemben je motiv”.

Dov Levin, raziskovalec z Univerze Carnegie Mellon meni, da so ruske metode, ki so jih lani uporabili, digitalna verzija metod, ki ji ZDA uporabljajo že desetletja.

“Sam na noben način ne opravičujem tega, kar so Rusi storili leta 2016”, je dejal Levin. “Popolnoma napačno je bilo, da je na tak način posredoval Vladimir Putin. Metode, ki so jih uporabili na ameriških predsedniških volitvah so bile digitalna verzija metod, ki sta jih ZDA in Rusija uporabljali desetletja: premestitev v štab stranke, rekrutiranje sekretarja, postavljanje informatorjev v stranko, posredovanje informacij ali dezinformacij tisku.”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    Rado K 6 let

    Slovenija sicer ni omenjena, se pa sami lahko spomnemo, kako je Mussomeli k sebi klical Pahorja in koalicijo voljnih (da so 2011 zrušili Jankovića). Janković je nevodljiv in kot tak neprimeren za Američane.

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Zopet so našli nekega klovna za zganjanje antitrumpovstva.