Trump: Rusija je začela protiameriško kampanjo veliko prej, preden sem kandidiral za predsednika – TOPNEWS.si

Trump: Rusija je začela protiameriško kampanjo veliko prej, preden sem kandidiral za predsednika

Trump: Rusija je začela protiameriško kampanjo veliko prej, preden sem kandidiral za predsednika

Glede obtožnice proti 13-im Rusom zaradi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 se je oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

“Rusija je začela svojo protiameriško kampanjo leta 2014, veliko prej, preden sem sporočil, da bom kandidiral za predsednika ZDA. Z rezultati volitev se ni manipuliralo”, je napisal ameriški predsednik Donald Trump na Twitterju.

“Trumpova kampanja ni naredila nič napačnega – ni bilo nikakršnih dogovorov”! Ob tem je dodal, da rusko delovanje ni vplivalo na volitve in da njegova kampanja ni storila nič narobe.

“Čas je, da zaustavimo te neverjetne napade, divje in netočne navedbe ter neutemeljene teorije”, je navedel Trump, sporočila pa Bela hiša.

Včeraj je ameriško zvezno tožilstvo vložilo obtožnice proti 13-im Rusom in trem ruskim entitetam zaradi vmešavanja v predsedniške volitve v ZDA leta 2016.

Novico je sporočil posebni ameriški tožilec Robert Mueller. Ameriško ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da se obtožene bremeni, da so načrtovali zaroto proti ZDA.

zakarova

V obtožnici je navedeno, da so obtoženi “podpirali predsedniško kampanjo Donalda Trumpa in podcenjevali Trumpovo rivalko Hillary Clinton”. Prav tako se obtožene bremeni, da so organizirali politične shode in upravljali politični “advertizing”.

Kot je navedeno v pojasnilu, se obtožene bremeni tudi, da so širili določen tip propagande zaradi prevare državljanov ZDA, da so se na internetu predstavljali kot Američani in da so na določen način, ki ni pojasnjen, umešani v prevare, povezane z volitvami. Upravljali naj bi tudi številne račune na Twitterju in sistematično merili doseg objav ter razvijali strategije za večjo učinkovitost. Preko interneta naj bi tudi kreirali drugačne vizije in plasirali neresnice.

Tiskovni predstavnik Vladimirja Putina DImitrij Peskov je sporočil, da še niso seznanjeni z ameriškimi obtožnicami proti ruskim državljanom. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je preko Facebooka označila trditve glede ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve za absurdne. “Ameriško pravosodno ministrstvo očitno verjame, da se je 13 ruskih državljanov vmešavalo v ameriške volitve. Trinajst posameznikov proti vsem njihovim varnostnim agencijam z milijardnimi proračuni? Proti obveščevalcem, protiobveščevalcem in najbolj naprednim tehnologijam? Ali ni to absurdno? No, to je ameriška politična realnost zadnje čase”, je dejala Zakharova.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)