(Video) Branimir Štrukelj kot Jimmy Hoffa slovenskih sindikatov – Moč sindikalista Branimirja Štruklja primerljiva s tisto, ki jo je v sedemdesetih letih imel Jimmy Hoffa v ZDA – TOPNEWS.si

(Video) Branimir Štrukelj kot Jimmy Hoffa slovenskih sindikatov – Moč sindikalista Branimirja Štruklja primerljiva s tisto, ki jo je v sedemdesetih letih imel Jimmy Hoffa v ZDA

(Video) Branimir Štrukelj kot Jimmy Hoffa slovenskih sindikatov – Moč sindikalista Branimirja Štruklja primerljiva s tisto, ki jo je v sedemdesetih letih imel Jimmy Hoffa v ZDA

Včerajšnja splošna stavka v šolstvu je pravzaprav neverjetna manifestacija moči Sviza in sindikalnega liderja Branimirja Štruklja. Gre za najbolj množičen sindikat, ki ima, zanimivo več članov kot recimo Skei – Sindikat kovinske industrije, ki je po število članstva pravzaprav še najbližje Štruklovemu sindikatu. Ena od novinarskih kolegic je po govoru Štruklja na kongresnem trgu vzdihnila: “Ta človek bo še predsednik vlade”.

jimmy hoffa

Po moči je Štrukelj še najbolj primerljiv z najbolj razvpitim sindikalnim liderjem na svetu Jimmy-jem Hoffo. Hoffa je bil med letoma 1958 in 1971 vodja sindikata voznikov kamionov in je sodeloval v njegovi rasti in razvoju. Med njegovim mandatom se je članstvo povečalo na več kot 1,5 milijona ljudi, s čimer je postal največji sindikat v ZDA.

Z mesta predsednika sindikata je odstopil, potem ko je bil obsojen na 13-letno zaporno kazen, zaradi vplivanja na poroto, zaradi zarote in poskusa podkupnine. Po štirih letih so ga pomilostili, a mu je predsednik Nixon do leta 1980 prepovedal vsakršno sindikalno udejstvovanje. 62-letni Hoffa je izginil julija 1975, nazadnje pa so ga videli pred restavracijo Machus Red Fox v predmestju Detroita. Uradno so ga razglasili za mrtvega 30. julija 1982, na sedmo obletnico izginotja.

Hoffa je navdahnil štiri filmske oziroma televizijske like. Leta 1992 ga je v filmu Hoffa upodobil Jack Nicholson. Sindikat Teamsterjev je z okoli 1,4 milijona članov še vedno eden najmočnejših v Severni Ameriki, njegova podpora pa je pogosto odločilna tudi na predsedniških volitvah.

Pri nas pa je, tako kot v ZDA na predsedniških volitvah, pomembna podpora javnega sektorja, pravzaprav odločilna za parlamentarne volitve. Znan je primer iz leta 2008, ko je tedanji minister Gregor Virant postavil temelje sedanje plačne reforme, SDS in Janez Janša pa so to ocenili kot največjo taktično napako pred volitvami, zaradi katere so izgubili volitve.

Tudi Virant je v enem od intervjujev kasneje priznal: “Mislim, da sem naredil taktično napako”. »Nikoli ne bomo vedeli, koliko je plačna reforma vplivala na rezultat volitev. Mislim, da sem z vidika volilne taktike naredil napako. Bolje bi bilo, če bi reformo uvedli po volitvah.«

Vlada oziroma vladni pogajalci so pravzaprav v precepu, kaj narediti. Če taktično popustijo Štruklju, morajo popustiti tudi ostalim sindikatom v javnem sektorju. In prav dejstva, da je čas pred parlamentarnimi volitvami najbolj občutljiv za vsako vlado, se zavedajo sindikalni liderji. V tem kontekstu je bil včeraj zanimiv dogodek, ki se je zgodil po stavki, in sicer, pogovor med Štrukljem in predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, ki so ga mediji povsem spregledali.

Protest Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), pod vodstvom Branimirja Štruklja, je imel hočeš nočeš včeraj tudi politično agendo, saj so protestnike nagovorili vidni člani strank SD – Jernej Pikalo in Luka Mesec – Levica, Alenka Bratušek – Lista Alenke Bratušek ter Desus-ov Primož Hainz.

Da je paradoks še hujši, pa je imel nagovor tudi poslanec SMC Saša Tabaković, torej vsi trije predstavniki koalicije SMC-SD-DeSUS, proti kateri protestirala množica na Kongresnem trgu.

Tako ostaja vprašanje, kam bo pravzaprav Štrukelj investiral ves ta politični kapital, ki ga nedvomno ima, saj stavka nima samo cilja povišanja plač učiteljem, ampak glede na predvolilno obdobje nujno dobiva tudi politični naboj. V Ljubljani se je zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so prišli z 289 avtobusi iz vse Slovenije. Po vsej državi pa naj bi se po zagotovilih vodstva sindikata stavki pridružilo več kot 40.000 ljudi. Še dobro da Štrukelj ni šef recimo sindikata avtoprevoznikov. Si predstavljate, da bi vsi prišli s svojimi kamioni, ne pa z avtobusi.

Branimir Štrukelj je včeraj pravzaprav šel tudi v zelje Alešu Primcu in njegovi stranki GOD – Glas za otroke in družino, saj je s splošno stavko pravzaprav prisilil marsikatero družino – mamo in očeta, da sta ostala doma in čuvala otroke, ali pa so se družine morale znajti na drugačen način, s starimi starši, babicami in dedki. Nelojalna konkurenca GOD.

Celotni shod na Kongresnem trgu si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Dragi moj Vodušek ,dilem ni več veliko,kdor bo ustavljal sindikate in reševal Slovenijo bo moral po metode Teacherjeva ali Pinocheta,žal so stvari ušle iz kontrole in ne morete jih umiriti drugače kot s silo in prisilo ter aretacijami in prepovedmi delovanj.

  • comment-avatar
    olka 6 let

    Politiki in ljudstvo, ki jih je volilo, nočejo reform. Zadevo so skupaj pripeljali tako daleč, da nobena vlada, ne glede na barvo, ni več zmožna uvesti resnih strukturnih reform. Do naslednje krize bo šlo vse po starem. Ta in naslednje vlade se bodo še naprej zadolževale, zadovoljevale apetite javnega sektorja, pokojninske blagajne in lastnih elit ter tako ali drugače dušile gospodarstvo. Šele s krizo, dvigom obrestnih mer in oteženimi pogoji zadolževanja, bo po vzoru Grčije nastopil trenutek resnice in se začele spremembe pod taktirko tujih posojilodajalcev. Kako se bo vse skupaj končalo in na kateri stopnji se bo slovenski narod ovedel, otresel neosocializma ter se odločil vključiti med normalne, razvite evropske narode, si pa ne upam napovedati.