Andrej Plenković: Želim biti ponovno izvoljen za premierja! EK pričakuje, da bom rešil mejni spor s Slovenijo! – TOPNEWS.si

Andrej Plenković: Želim biti ponovno izvoljen za premierja! EK pričakuje, da bom rešil mejni spor s Slovenijo!

Andrej Plenković: Želim biti ponovno izvoljen za premierja! EK pričakuje, da bom rešil mejni spor s Slovenijo!

Hrvaški premier Andrej Plenković je izjavil, da sta prioriteti njegove vlade pridružitev schengenskemu območju do leta 2020 in pridružitev evro območju do 2024.

Glede evro območja je dejal, da “je to malce bolj oddaljeno, v obdobju od leta 2020 do 2024” in ponovil, da si želi biti še enkrat izvoljen, da bi to dosegel.

“To je jasno moj načrt”, je dejal Plenković. Po njegovih besedah, si želi Hrvaška, kot najmlajša članica EU, postati del notranjega kroga EU in dodal, da Hrvaško pozicionira kot državo, ki je v prvih letih članstva v evropski skupnosti “profitirala” na račun kohezijske politike, ki istočasno navznoter krepi svojo evropsko orientacijo.

Plenković je ocenil, da Evropska komisija od njega tudi pričakuje, da bo rešil mejni spor s Slovenijo, s čimer bi ustvaril model za zahodni Balkan.

Glede prihodnjega obdobja, ko bi morala Evropska komisija v mesecu maju predstaviti predlog proračuna za obdobje po letu 2020, je Plenković dejal, da bi želel, da se razprava zaključi do maja 2019, saj bi to pomenilo “večjo jasnost, varnost in več časa”.

“Hrvaška je med tako imenovanimi kohezijskimi državami, torej tistimi, ki več prejmejo, kot pa prispevajo. Če bi nas vprašali, ali želimo prispevati več, bi to tudi storili.

Čeprav ponudba ni enaka, kot če bi prišla iz Nemčije”, je zaključil Plenković.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Plenkoviću ni potrebno ničesar reševati. On bo samo počakal na pravi trenutek za izjavo, da se Hrvaška strinja z arbitražnim sporazumom. Če do takrat pade še kakšen bonbonček, meja po sredini zaliva bi bila jagoda na vrhu torte, toliko bolje.