Taka bo nova vlada Nemčije: Merklova kanclerka, Schulz šef diplomacije, Seehofer notranji minister! Čigava bodo najpomembnejša ministrstva? – TOPNEWS.si

Taka bo nova vlada Nemčije: Merklova kanclerka, Schulz šef diplomacije, Seehofer notranji minister! Čigava bodo najpomembnejša ministrstva?

Taka bo nova vlada Nemčije: Merklova kanclerka, Schulz šef diplomacije, Seehofer notranji minister! Čigava bodo najpomembnejša ministrstva?

Martin Schulz bo odstopil z mesta šefa Socialdemokratske stranke (SPD), da bi postal minister za zunanje zadeve v prihodni nemški vladi, ki jo bo vodila kanclerka Angela Merkel, poročajo nemški mediji.

Funkcijo predsednika SPD naj bi prevzela šefica poslancev SPD v nemškem parlamentu Andrea Nahles. Tiskovni predstavnik SPD te informacije ni potrdi, niti demantiral.

koalicija nemcija 1

Andrea Nahles

Po štirih mesecih političnega zastoja v Nemčiji, je bil včeraj končno dosežen dogovor o koalicijski pogodbi med Merklovo Krščansko demokratsko unijo (CDU), Seehoferjevo Krščansko socialno unijo (CSU) in Schulzevo Socialdemokratsko stranko (SPD).

Stranke CDU, CSU in SPD so dosegle dogovor o koalicijski pogodbi, s čemer je zdaj odprta pot do oblikovanja tretje zaporedne in četrte v zgodovini Nemčije tako imenovane velike koalicije.

Po poročanju nemških medijev, bo Schulzeva stranka dobila ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za finance in ministrstvo za delo, medtem ko bo Kršansko-demokratska unija Angele Merkel dobila ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za obrambo. Horst Seehofer, vodja Krščansko-socialne unije (CSU), sestrinske partnerice CDU, bo minister za notranje zadeve.

Koalicijsko pogodbo morajo sedaj odobriti člani SPD, ki jih je okoli 464.000, na znotraj-strankarskih volitvah, ki bodo izvedene najverjetneje čez tri tedne.

Pogodba, ki jo je na 177 straneh v Berlinu dokončalo več kot 90 pogajalcev vseh treh strank, ima po besedah Schulza “v veliki meri socialdemokratsko pisavo”. Merklova pa je poudarila, da jo morajo zdaj še uspešno predstaviti javnosti in predvsem članstvu strank. Njena Krščansko-demokratska unija bo o koalicijski pogodbi odločala na izrednem kongresu.

Nova nemška vlada bi tako lahko nastopila mandat še pred veliko nočjo, ki bo letos 1. aprila, poroča Spiegel.

Konservativci in Socialdemokrati so prav tako dosegli dogovor, da Evropski stabilizacijski mehanizem (ESM), rešilni fond evro območja, popolnoma preraste v Evropski monetarni fond.

Obe strani sta tudi sporočili, da podpirata dodelitev proračunskih sredstev za zaščito evro območja pred krizo in da podpirata strukturne reforme, za katere si prizadeva francoski predsednik Emmanuel Macron.

“Želimo proračun (Evropske unije), v katerem bo prihodnja poraba usmerjena k uresničevanju večje blaginje za Evropo. Reforma EU se lahko izvede le, če bosta Nemčija in Francija delale skupaj s polno močjo”, piše v dokumentu koalicijskih partnerjev nove nemške vlade.

Parlamentarne volitve v Nemčiji so potekale 24. septembra lani, na katerih je CDU osvojila 32,9 odstotkov glasov, kar ni bilo dovolj, da bi samostojno oblikovala vlado. SDP je osvojila le 20,5 odstotka glasov. Zaradi slabega izida je stranka najavila odhod v opozicijo, od koder se je vrnila za pogajalsko mizo z Merklovo potem, ko je Martina Schulza v to prepričal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, saj Merklova ni uspela oblikovati vlade v okviru “jamajške” koalicije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)