Theresa May sporočila Trumpu: Ponosna sem na brezplačni zdravstveni sistem v Britaniji! – TOPNEWS.si

Theresa May sporočila Trumpu: Ponosna sem na brezplačni zdravstveni sistem v Britaniji!

Theresa May sporočila Trumpu: Ponosna sem na brezplačni zdravstveni sistem v Britaniji!

Premierka Velike Britanije Theresa May je danes izjavila, da je ponosna na sistem zdravstvenega varstva v Veliki Britaniji in tako odgovorila na kritiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da britanski sistem “gre proti bankrotu in ne funkcionira”.

“Premierka je ponosna, ker obstaja Nacionalna zdravstvena služba (NHS), katere usluge so brezplačne. Financiranje NHS je na rekordno visokem nivoju in ima prioriteto v proračunu z dodatnimi 2,8 milijardami funtov”, je dejal tiskovni predstavnik premierke.

Trump je na Twitterju napisal, da, “medtem ko demokrati zahtevajo univerzalno zdravstveno varstvo, v Veliki Britaniji tisoči ljudi protestirajo, saj se njihov sistem razpada in ne funkcionira”.

Trumpu so na Twitterju odgovorili tisoči jeznih Britancev in opozorili, da so protest, o katerem Trump govori, organizirale skupine, ki želijo boljše financiranje NHS-a, ne pa njegove demontaže.

proteststrump

Britanski zdravstveni sistem nudi brezplačno zdravstveno varstvo za vse in dodaja, da je to na volitvah eno od pomembnejših vprašanj za volivce.

Tiskovni predstavnik Therese May je izjavil, da je ponosen na britanski zdravstveni sistem in dodal, da je, po analizi Mednarodnega fonda Commonwealtha, NHS najboljši v primerjavi s sistemi 11 razvitih držav.

Po ocenah Svetovne banke, Britanija porabi 9,1 odstotkov svojega bruto domačega proizvoda za zdravstveno varstvo, ZDA pa 17,1 odstotka. Povprečno pričakovana dolžina življenja v Britaniji je 81,6 let, skoraj tri leta več kot v ZDA.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Tudi Milojka je ponosna na opravljeno delo v svojem resorju, le da se njej gladko jebe, če zdravstveni sistem takoj propade. Podobnih pogledov in načel je tudi Mirko, sicer iz državne malhe ne bi doniral svojemu osebnemu zdravniku 500 K€.