Tromblon za hrvaški Index: Akcija bo večja, kot sem pričakoval! – TOPNEWS.si

Tromblon za hrvaški Index: Akcija bo večja, kot sem pričakoval!

Tromblon za hrvaški Index: Akcija bo večja, kot sem pričakoval!

Danes ob 16-ih se izteče ultimat, ki ga je vojni veteran Petar Janjić Tromblon postavil hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Tromblon pričakuje od hrvaške vlade, da se bo usedla za mizo s Slovenci in rešila problem v Piranskem zalivu, ali pa bodo to storili hrvaški vojni veterani.

Zgodba o vojnih veteranih, ki načrtujejo poslati ladje v Piranski zaliv, če hrvaška vlada ne bo začela pogovorov s Slovenijo in rešila problemov ribičev, se je prvič pojavila prejšnjo sredo, ko so na hrvaškem ekstremno desnem portalu objavili pismo Tromblona premierju Plenkoviću in vladi. Tromblon je tedaj dal vladi 72 ur časa za rešitev problema, vendar je ta rok v petek podaljšal do danes.

“Imam polno slovenskih prijateljev, s katerimi sem v stiku, njim prav tako ne odgovarja ta nevarna situacija. Mi smo sedaj sprejeli odločitev, da ustavimo žogo, saj moramo spoštovati odločitev hrvaških ribičev, saj ti ljudje vendarle živijo od ribolova. Na nas je, da pridemo tja in opozorimo vlado, da pospeši proces v interesu ribičev kot tudi turizma”, je pojasnil v petek svojo odločitev Tromblon.

Tromblon: Akcija bo večja kot sem pričakoval

Danes, ob 16 uri, se izteče rok, ki ga je Tromblon v petek dal premierju. Bo uresničil grožnje?

Janjić je danes zjutraj za Index povedal, kaj bo naredil, če Plenković ne izpolni zahteve veteranov.

“Danes boste izvedeli vse v zvezi s tem, vse gre tako, kot je bilo načrtovano. Objavil bom najprej na portalu, ki je prvi vse to spremljal. Plenkoviću sem postavil rok, gospodje, kot sem videl doslej, niso v teh dneh vzpostavili niti enega stika s slovensko vlado, kar je porazno.

Naredil sem veliko organizacijo, še večjo, kot sem načrtoval v zvezi s tem… Ne odstopam od zahteve, niti slučajno”, je izjavil Tromblon za Index ter najavil, da bomo vse izvedeli danes okoli 16 ure, ko se Plenkoviću izteče rok.

“Do poldneva, bo moja izjava pripravljena”, je zaključil.

Bo poslal ladje proti Piranskemu zalivu?

Po Tromblonovem ultimatu bi moralo okoli 100 ladij in čolnov, napolnjenih z vojnimi veterani, kreniti proti Piranskemu zalivu in “zaščititi hrvaško morsko državno mejo s Slovenijo, pred nezakonitimi upadi tuje policije v hrvaške teritorialne vode”.

Janjić je v svojem ultimatu navedel, da če premier ne bo izpolnil njegove zahteve, “bo zagotovil hrvaškemu ribiču iz Istre nemoten ribolov, da bi lahko nemoteno ribaril in tako prehranil svojo družino”.

“Potem bomo prišli s 100 čolni. Sam sem sposoben pripeljati 100 čolnov z Donave, Save in Drave, pa bomo tam pluli in rad bi videl kdo nas bo zaustavil, kdo nas bo tam kaznoval. Pa bomo videli kateri slovenski čoln bo prečkal v hrvaške vode”, je sporočil Tromblon.

Kaj se bo zgodilo?

HDZ, ki vedno podpre zahteve veteranov, sedaj molči.

“Takšna vprašanja se rešujejo s sporazumom dveh strani, samo ena stran ne more rešiti tega problema. Tukaj moramo biti modri, politika se vodi z razumom in ne s srcem. Razumem tiste, ki so nervozni, vendar je tukaj potrebno biti razumen. Ni dobro, da s hrvaške strani nekdo izvaja pritisk na vlado. Vlada še kako skrbi o hrvaških nacionalnih interesih in bo ščitila hrvaške ribiče in državljane”, je kratko komentiral bivši hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković Janjićeve najave.

Premier Plenković še ni komentiral Tromblonove grožnje, niti poziva evroposlanke Ruže Tomašić, ki predlaga celo napotitev hrvaških oboroženih sil v Piranski zaliv.

“Ne bomo se šli vojne s Slovenci. Bodimo realni, smučajmo”, je dejal Plenković na Sljemenu.

Iz Ministrstva hrvaških braniteljev so sporočili, da je ministru Tromblonov pristop nesprejemljiv. “Ministrstvo hrvaških branitelja ima polno zaupanje v predsednika Vlade Republike Hrvaške, ki odprto mejno vprašanje z Republiko Slovenijo rešuje modro in na miren način, skladno z mednarodnim pravom in v skrbi za hrvaške interese, kot tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki preko diplomatskih predstavništev išče konstruktivne in obojestransko sprejemljive rešitve.

Drugačne pristope, ki bi utegnili privesti do napetosti med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo, ocenjujemo kot nesprejemljive”, je bil odziv Ministrstva hrvaških braniteljev.

Vprašanje, ki se postavlja, je kako bo hrvaška oblast reagirala, če bo proti Piranskem zalivu res krenila Tromblonova “flota ladij in čolnov” in kdo jih bo zaustavil?

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)