Erjavec: “Hrvaški ribiči, ki ne bodo plačali kazni – globe, ne bodo mogli vstopiti ali prečkati Slovenije” – TOPNEWS.si

Erjavec: “Hrvaški ribiči, ki ne bodo plačali kazni – globe, ne bodo mogli vstopiti ali prečkati Slovenije”

Erjavec: “Hrvaški ribiči, ki ne bodo plačali kazni – globe, ne bodo mogli vstopiti ali prečkati Slovenije”

Karel Erjavec je sinoči v oddaji Odmevi povedal, da bodo hrvaškim ribičem kazni pošiljali po pošti, če jih ne bodo plačali, bo problem, saj ne bodo mogli vstopiti ali prečkati Slovenije. Večina hrvaških ribičev namreč svoj ulov prodaja na tržnici v Trstu oziroma vozi svoj ulov v Italijo preko Slovenije. Če bo kazni hrvaških ribičev za nedovoljeni ulov v Piranskem zalivu plačeval hrvaški proračun v imenu ribičev, to je pa že neka druga zgodba, pravi Erjavec.

“Hrvaška stran je ves čas trdila, da arbitražna razsodba za njih ne obstaja, da to sploh ni problem, sedaj pa vidimo kakšna nevroza je v Zagrebu. Vidimo, da so ribiči bili v Zagrebu, imeli pogovore, tako, da arbitražna razsodba je dejstvo in prej ko jo bo hrvaška stran implementirala, prej bo ta problem rešen,” je dejal Erjavec

Na ugotovitev voditelja, da so ribiči iz Zagreba prišli s temi besedami: “Dobili smo absolutno podporo hrvaške vlade, da lahko opravljamo svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu?”, Erjavec odgovarja:

“Ja, tega ne morejo opraviti brez dovolilnic, predpogoj pa je seveda implementacija arbitražne razsodbe. Če bodo lovili v slovenskem morju, to pomeni, da bo sprožen postopek in da bomo tudi izterjali te kazni. Zdaj, ali bo to hrvaški proračun plačeval v imenu ribičev, to je pa že neka druga zgodba”.

S tem je Erjavec hotel povedati, da tisti hrvaški ribič, ki se bo znašel na našem mejnem prehodu, ne bo mogel vstopiti v Slovenijo ali prečkati Slovenije, brez, da bo poravnal to določeno kazen.

“Tako je, če ne bo prostovoljno poravnal te kazni, ker verjetno bomo to pošiljali po pošti”.

Problem je v tem, da članica EU ne spoštuje mednarodnega prava, ne spoštuje prava EU, ne spoštuje arbitražnih razsodb. Nima urejene meje z nobeno sosedo, samo z Madžarsko, kjer je bila stara Jugoslovanska meja. Imajo odprto mejno vprašanje s Srbijo, z Bosno in Hercegovino, s Črno Goro. In dobro je, da imamo policijske čolne, zlasti slovenske, v Piranskem zalivu. In še v petek so hrvaški ribiči trdili, kako bodo mirno lovili, da oni ne bodo ničesar spoštovali. V ponedeljek pa so se kar naenkrat ustrašili, leteli v Zagreb zato, ker vedo, da bodo imeli težave.

Erjavec je komentiral tudi stališče ameriškega diplomata na Brdu, ki pravi: nismo ne na slovenski, ne na hrvaški strani. Tudi Evropska komisija z gospodom Timmermansom ni posebej glasna, je ugotavljal voditelj.

“Evropska komisija ima zelo jasno stališče, da je potrebno implementirat arbitražno razsodbo. Jaz pričakujem, da bo Evropska komisija sedaj bolj dejavna, bolj konkretna. Kar pa se tiče ameriškega predstavnika, on se ni postavil na nobeno stran. Ampak, mi bi si želeli, ne da bi rekel: se ne postavlja, ne na slovensko, ne na hrvaško stran, ampak naj se postavijo na stran mednarodnega prava.

Poglejte, ko gre za Južnokitajsko morje, je tam stališče ZDA zelo jasno. Pravi, da Kitajska mora spoštovat arbitražno razsodbo. In ne vem zakaj tega stališča ne podprejo tudi v tem primeru. Ker tukaj ne gre za spor med Slovenijo in Hrvaško, ta zadeva – neurejene meje – ima tudi posledice za regijo. Povedal sem, da ni urejena meja med Srbijo in Hrvaško, BiH in Hrvaško in Črno Goro in Hrvaško. In kako naj mi na Balkanu zagotovimo stabilnost, če imamo takšne nestabilne sosede”, je odločen Erjavec.

Na ugotovitev, da je g. Timmermans rekel: pomagali bomo v dialogu, vi pa pravite: s sosedo se ni mogoče pogovarjati, Erjavec odgovarja:
“Ne jaz pravim, takoj smo za dialog glede implementacije arbitražne razsodbe. Mi ne moremo mimo arbitražne razsodbe. Tudi Timmermans ne more. Saj je sam rekel, tudi Evropska komisija je na stališču, da je potrebno implementirati arbitražno razsodbo”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Miro Jereb 5 let

    Kakor koli g. kerjavc…nategnili te bodo kakorkoli obrneš…saj nimaš jajc ne ti ne tisti s katerimi si se spajdašil….