Hrvaška evroposlanka Ruža Tomašić poziva hrvaško vlado naj napoti oborožene sile v Piranski zaliv – TOPNEWS.si

Hrvaška evroposlanka Ruža Tomašić poziva hrvaško vlado naj napoti oborožene sile v Piranski zaliv

Hrvaška evroposlanka Ruža Tomašić poziva hrvaško vlado naj napoti oborožene sile v Piranski zaliv

Hrvaška evroposlanka Ruža Tomašić bi poslala v Piranski zaliv policijo, če je potrebno pa tudi vojsko. Meni, da je mejo potrebno braniti.

“Arbitražna odločitev o meji s Slovenijo za Hrvaško ne obstaja. S soglasno odločitvijo Sabora smo izstopili iz arbitražnega postopka in za nas ta odločitev ne more biti predlog za neke prihodnje pogovore. Kot katerikoli drug predlog neke strokovne skupine”, piše Tomašićeva v sporočilu.

“Akcije slovenske policije so nezakonite in naša policija, po potrebi pa tudi vojska, se morata odzvati. Tukaj ne gre za neko skupno akcijo organov reda dveh držav, temveč gre za očitno kršitev suverenosti Republike Hrvaške.

hrvaska evroposlanka

Da ne bi prišlo do nadaljnjih frustracij in Bog ne daj, izbruha nasilja med državljani, morajo hrvaške oblasti končno začeti braniti našo mejo v Savudrijski vali. Vsem nam mora biti žal, ker so se naši sosedi odločili za tako enostransko in malce surovo potezo, vendar jih nihče v to ni silil. Izbrali so reševanje spora s silo, pa se morajo s silo tudi soočiti.

Namesto da tolažijo naše ribiče, da jim ne bo treba plačevati slovenskih kazni, bi morali pristojni onemogočiti Slovence pri tem, da komerkoli pišejo kazni v hrvaških vodah. Minister Božinović, bodite odločni in pokažite, da hrvaška policija ne bo nikomur dovolila, da si s silo prisvaja ozemlje RH!

Minister Medved, bodite modri in umirjeni! Braniteljem, ki najavljajo akcije, se zahvalite, da so izrazili željo, da bi se še enkrat žrtvovali za domovino in jih prepričajte, da ima Hrvaška, kot vsaka resna država, državne službe in institucije, ki so dorasle nalogi in ki so edine poklicane reševati take situacije”, je napisala Tomašićeva.

Vse bolj napeti odnosi

Odziv evroposlanke Ruže Tomašić, v katerem vlado poziva, da v Piranski zaliv pošlje oborožene sile, je samo nadaljevanje vse bolj napetih odnosov med državama. 29. decembra lani je Slovenija začela z implementacijo odločitve mednarodne arbitraže, ki jo Hrvaška ne priznava.

To je neizogibno vodilo do spora glede Piranskega zaliva, ki si ga trenutno lastita obe državi. Slovenija je začela s pisanjem kazni hrvaškim ribičem, ki tu že desetletja ribarijo. Plenković jih je pozval, naj s tem nadaljujejo.

“Mi še naprej pozivamo Slovenijo, da se izogiba enostranskim potezam in incidentom. Ni nikakršnega problema v tem, da naša policija snema vse slovenske čolne, ki pridejo v naše vode”, je dejal premier in poudaril, da je najmanjši problem izrekati kazni.

“Skladno s tem, kar govori slovenska stran, to lahko seveda počne tudi hrvaška stran. Ima vse podatke in v kolikor bo do tega prišlo, bomo seveda tudi mi posegli po takih ukrepih.”

Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v sredo dejal, da ima slovenska policija pravico izrekati kazni hrvaškim ribičem, ki bodo lovili v slovenskih vodah Piranskega zaliva.

“Slovenska policija bo izvajala svoje pristojnosti na morju, vključno z izrekanjem kazni. O tem imamo evidenco, ribiči, ki ne bodo poravnali kazni, bodo imeli težave, ko bodo prišli v Slovenijo”, je povedal minister Erjavec za Slovenski radio.

Medtem pa so se v celo zgodbo vključili še vojni veterani na čelu s Petrom Janjićem Tromblonom, ki je postavil premierju Plenkoviću ultimat, da če v roku 72-ih ur ne reši problema, bodo to storili branitelji in to tako, da bodo v sporne vode vpluli s 100 ladjami in čolni, poroča hrvaški portal Index.hr.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)