Hrvaška: Slovenija nima pravice izvajati svoje zakonodaje na ozemlju Hrvaške! – TOPNEWS.si

Hrvaška: Slovenija nima pravice izvajati svoje zakonodaje na ozemlju Hrvaške!

Hrvaška: Slovenija nima pravice izvajati svoje zakonodaje na ozemlju Hrvaške!

Slovenija nima pravice izvajati svoje zakonodaje na območju Hrvaške, kot tudi nima pravice zaračunavati kazni, je sporočilo hrvaško Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v zvezi z najavo uradne Ljubljane, da bo izrekala denarne kazni hrvaškim ribičem, ki lovijo na področju Piranskega zaliva, ki je z arbitražo pripadlo Sloveniji.

“Slovenija nima pravice izvajati svojih zakonov na območju Hrvaške, niti kakršnih koli postopkov proti hrvaškim ribičem ter nima pravice zaračunavati denarnih kazni. Slovenski zakoni se lahko nanašajo le na stvarno področje Slovenije in ne na tisto, ki je zapisano v arbitražni odločitvi”, piše v sporočilu hrvaškega Ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Hrvaško ministrstvo poudarja, da “arbitražna odločitev ni samoizvedljiva, niti enostranskoizvedljiva ter ne more vplivati na spremembo meje na terenu”.

Hrvaški ribiči po navedbah Zagreba ribarijo na območjih, na katerih ribarijo tradicionalno tako pred kot po osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške leta 1991, pristojni hrvaški organi pa na tem območju opravljajo svoje redne pristojnosti.

“Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Hrvaške je ponovno pozvalo slovensko stran k zadržanosti in neizvajanju enostranskih ukrepov ter izrazilo pričakovanje, da bo slovenska stran v prihodnjem obdobju pokazala zavezanost mirnemu reševanju odprtih vprašanj in sprejela, da se le s konstruktivnim dogovorom lahko najde rešitev za odprto mejno vprašanje med obema državama”, piše v sporočilu.

V skladu z arbitražno razsodbo so približno tri četrtine Piranskega zaliva slovenske. Za Hrvaško, ki razsodbe ne priznava, je meja na morju še vedno na sredini zaliva. Sicerpa je včerajšnji dan minil brez incidentov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  dež 7 let

  Da bo tako, se je vedelo že pred arbitražo.
  Edino kar me skrbi je, da se ne bi Hrvati pred začetkom predvolilne kampanje za DZ volitve želeli še kaj dodatno pogoditi z Mirkom. Ker mu grozi izpad iz DZ bo podpisal karkoli, samo da se bo lahko pohvalil, kako mu je uspelo Hrvate prepričati v podpis sporazuma. Ne glede na žrtve in kolateralno škodo.
  Da bodo Hrvaški ribiči še naprej lovili do sredine je pa jasno, ne glede na to kaj Hrvati podpišejo.

 • comment-avatar
  Metod 7 let

  Hrvati, pač….

 • comment-avatar
  Bogdan Šalamun 7 let

  Milo jim mater cigansko! Poleg tolikega svojega morja, bodo sedaj ribarili v tej mali kalužici Piranskega zaliva!