Volitve v Kataloniji: do 18.00 ure volilo 69,54 odstotka volivcev – TOPNEWS.si

Volitve v Kataloniji: do 18.00 ure volilo 69,54 odstotka volivcev

Volitve v Kataloniji: do 18.00 ure volilo 69,54 odstotka volivcev

V Kataloniji so danes odprli volišča, na katerih bo 5.5 milijonov Kataloncev odločalo o bodoči sestavi katalonskega parlamenta in o tem ali si bodo z glasovanjem priborili nazaj s 155. členom španske ustave ukinjeno avtonomijo. Volitve so zgodovinsko pomembne, saj se posredno odloča o tem, ali so Katalonci za neodvisnost Katalonije ali ne.

V igri za oblast so tri stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, tri stranke ki so proti neodvisnosti in, ki se zavzemajo za implementacijo članka 155. člena španske ustave in ena stranka, ki se distancira od obeh opcij.

Po pisanji El Paisa, vse napovedi predvidevajo, da ne bo mogla niti ena stranka sama oblikovati večine in niti ena ne bo imela več kot 40 sedežev v parlamentu, ki šteje 135 poslancev, v katerem je 68 glasov potrebna večina.

Na voliščih se delajo velike vrste. Prvič poletu 1982 se predčasne volitve odvijajo na delovni dan. Volivci na voliščih volijo mirno, ni incidentov, niti napetosti.

Do konca dneva, ko se ljudje vrnejo iz služb, se pričakuje množični odziv. Te netipične volitve utegnejo biti ključne za prihodnost gibanja za neodvisnost Katalonije. Vse ankete kažejo na neodločen izid, ki bi utegnil Katalonijo nekaj časa pustiti brez vlade.

Volil je tudi Carles Riera, kandidat ekstremne levice, z rumenim trakom na jakni, ki predstavlja njegovo podporo političnim zapornikom.

volitve katalonia

Volilno pravico ima 5,554,394 Kataloncev, poroča El Pais. Proces glasovanja nadzira 65 tisoč ljudi na voliščih. El Pais poroča, da je bila na vzorcu 81,8 odstotka volišč udeležba do 18.00 69,54 odstotna. 

V bližini volišč so se pojavili grafiti, na katerih zagovorniki neodvisne Katalonije pozivajo k spustitvi na prostost politikov, ki so še vedno v zaporu.

Politiki, ki so kandidirali za Parlament so volili že v jutranjih urah in pozvali državljane na čimvečjo udeležbo.

Zagovorniki neodvisnosti Katalonije prihajajo na volišča z rumenimi trakovi. Volila je tudi Marcela Topor, soproga Carlesa Puigdemonta, ki je še vedno v Belgiji. Na volišče je prišla v spremstvu soprogovih strankarskih kolegov.

Volila je tudi Ada Coalu, županja Barcelone. Za medije je izjavila, da gre za zgodovinski dan: “Pomembno je voliti in povrniti avtonomijo Katalonije, ki nam jo je odvzela država. Moramo se okrepiti in začeti novo fazo, v kateri bomo zahtevali vse to, kar nas povezuje”, izjavila medijem županja Coalu po oddani glasovnici.

Po poročanju El Paisa, v zadnjih 40-ih letih, niti enih volitev niso spremljali tolikšni varnostni ukrepi, kot teh. 70.300 Kataloncev je že volilo predčasno po pošti, kar je 27 odstotkov manj, kot na referendumu za neodvisnost Katalonije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)