Obrat v desno: Milijarder in bivši predsednik Sebastian Piñera zmagal na predsedniških volitvah v Čilu – TOPNEWS.si

Obrat v desno: Milijarder in bivši predsednik Sebastian Piñera zmagal na predsedniških volitvah v Čilu

Obrat v desno: Milijarder in bivši predsednik Sebastian Piñera zmagal na predsedniških volitvah v Čilu

Santiago – Milijarder in bivši predsednik Sebastijan Pinera (68) je zmagal na predsedniških volitvah v Čilu z osvojenimi 54,57 odstotki glasov.

Njegov protikandidat, levičarski novinar in senator Alejandro Guillier (64), ki je po neuradnih izidih osvojil 45,43 odstotkov glasov, je priznal “težek poraz” in čestital zmagovalcu.

cile volitve2

Izidi volitev kažejo, da je Čile krenil po stopinjah drugih južnoameriških držav, s političnim obratom v desno. Pinero so pred prvim krogom ocenjevali kot favorita, vendar je osvojil manj glasov kot se je pričakovalo. Med kampanjo je obljubil zmanjšanje davka za hitrejšo gospodarsko rast, medtem ko se je Guillier zavzemal, da vlada nadaljuje s progresivnimi reformami odhajajoče predsednice Michelle Bachelet.

Pinera je v prvem krogu osvojil 36 odstotkov glasov, v kampanji pa je predlagal zmanjšanje davka na poslovanje za oživitev gospodarske rasti, kot tudi začetek štiriletnega načrta v vrednosti 14 milijard dolarjev, ki bi vključeval nove investicije v infrastrukturo. Tudi sam je priznal, da je “v prvem krogu osvojil manj glasov od pričakovanj, v drugem pa več kot se je pričakovalo”.

cile volitve3

Novi predsednik je nagovoril državljane v družbi svojega rivala, ki je obljubil, da bo vodil “konstruktivno opozicijo”.

Sicer pa je novoizvoljeni predsednik Čila Sebastian Pinera 100 odstotni lastnik delnic nacionalne televizijske mreže, 27 odstotni lastnik delnic LATAM airlinesa, 13 odstotni lastnik delnic nogometnega kluba Social e Deportivo Colo-Colo, kot tudi še nekaterih znanih čilskih podjetij. Po ocenah Forbsa je težek najmanj milijardo dolarjev.

V Čilu ima volilno pravico okoli 14,3 milijona državljanov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)