Tillerson: Zaprli bomo palestinsko misijo v Washingtonu – TOPNEWS.si

Tillerson: Zaprli bomo palestinsko misijo v Washingtonu

Tillerson: Zaprli bomo palestinsko misijo v Washingtonu

Združene države Amerike so obvestile palestinske oblasti, da bodo zaprle njihovo pisarno v Washingtonu, v kolikor Palestinci ne začnejo z “resnimi mirovnimi pogajanji” z Izraelom, so sporočili iz ameriške administracije.

Šef palestinske diplomacije Riyad al-Maliki je v svojem odzivu obsodil ameriško potezo in jo ocenil kot poskus “izsiljevanja”.

Po poročanju AP je ameriški državni sekretar Rex Tillerson ocenil, da so Palestinci kršili odredbo ameriškega zakona, ki nalaga, da se mora misija Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) zapreti, v kolikor poskuša sprožiti postopek pred Mednarodnim kazenskim sodiščem proti Izraelu zaradi zločinov nad Palestinci.

V State Departmentu menijo, da je palestinski predsednik Mahmoud Abbas septembra prestopil to linijo s svojo zahtevo, da Mednarodno kazensko sodišče začne preiskavo in obtoži Izraelce.

Minister za zunanje zadeve Palestine Riyad al-Maliki je poudaril, da palestinsko vodstvo ne bo sprejelo nikakršnih izsiljevanj ali pritiskov, ki zadevajo delo delegacije PLO v Washingtonu ali pogajanj z Izraelom. Palestina bo počakala na nadaljnjo komunikacijo z ameriško administracijo. “Žoga je tako v ameriškem dvorišču,” je dejal Maliki. Sicer pa ameriško potezo ocenjuje kot posledico pritiska izraelskega premierja Natanyahuja na Trumpovo administracijo. V primeru, da se bo ameriška stran odločila zapreti palestinsko pisarno v Washingtonu, bodo palestinske oblasti zamrznile stike z Združenimi državami Amerike.

Izraelski premier Netanyahu je zanikal obtožbe palestinske strani in dejal, da spoštuje potezo ameriške strani; ZDA so reagirale, ker palestinska stran želi pravdni postopek proti Izraelu pred ICC, to pa pomeni kršitev določbe ameriškega zakona.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)