Bo Španija dovolila neodvisnost Katalonije? Šef diplomacije najavil velike ustavne spremembe! – TOPNEWS.si

Bo Španija dovolila neodvisnost Katalonije? Šef diplomacije najavil velike ustavne spremembe!

Bo Španija dovolila neodvisnost Katalonije? Šef diplomacije najavil velike ustavne spremembe!

Španija preučuje sprejem ustavnih sprememb, ki bi lahko dovolile španskim regijam v prihodnosti izvedbo legalnih referendumov o svoji neodvisnosti, je izjavil španski minister za zunanje zadeve Alfonso Dastis.

V intervjuju za BBC je Dastis pojasnil, da bi v Španiji utegnili izvesti nacionalni referendum o takšnih ustavnih spremembah.

katalonia independence 2

“Ustanovili smo parlamentarni odbor, ki bo preučil možnost spremembe ustave, da bi ustrezneje odgovorili željam dela katalonskega naroda”, je dejal Dastis.

“Priznamo, da obstaja politična situacija, ki jo je treba preučiti, vendar v vsakem primeru je jasno, da bo odločitev sprejeta, sprejeti pa jo bodo morali vsi Španci”, je dejal šef španske diplomacije.

Dastis je dejal, da mu je žal, ker je bilo poškodovanih toliko ljudi prejšnji mesec med potekom prepovedanega referenduma, vendar pa ocenjuje, da ni prišlo do nesorazmerne uporabe sile.

Šef španske diplomacije je še povedal, da sprememba zakona lahko pripomore prihodnjim generacijam pri reševanju katalonske krize.

Če na kratko povzamemo španskega zunanjega ministra Dastisa, bo večina zopet odločala o pravicah in usodi manjšine.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)