Žena direktorja HSE Stojana Nikoliča, Mojca Perhavc, za 2 mio evrov kupila mariborski Vinag – Zgodba o tem, kako lobiji služijo s preprodajo državnega premoženja – TOPNEWS.si

Žena direktorja HSE Stojana Nikoliča, Mojca Perhavc, za 2 mio evrov kupila mariborski Vinag – Zgodba o tem, kako lobiji služijo s preprodajo državnega premoženja

Žena direktorja HSE Stojana Nikoliča, Mojca Perhavc, za 2 mio evrov kupila mariborski Vinag – Zgodba o tem, kako lobiji služijo s preprodajo državnega premoženja

V petek smo na portalu Top News v članku “Je Vinag na dražbi kupila kar zaposlena na DUTB? – Bo James postal Mojca?” poročali o tem, kako je Mojca Perhavc, zaposlena na Slabi banki, za 2 milijona evrov na dražbi kupila premoženje mariborskega Vinaga. Zgodba seveda ne bi bila nič posebnega, če se take stvari ne bi dogajale ravno v petek petek popoldne, da se vse skupaj prej pozabi. Zanimiva pa je zadeva postala zato, ker podjetje ZAG 2008, od ustanovitve lani aprila 2016, ni imelo prihodkov, vplačani kapital se je zmanjšal za 136,00 €, verjetno za notarske stroške. Zadeva torej postane zanimiva ob vprašanju od kod podjetju ZAG denar za varščino. Matično podjetje Apres d.o.o. pa tudi že leta vleče letno izgubo, vedno v višini preko 120.000,00 €. Kje je potem tukaj ta Američan James Lukžič in od kod jim denar za varščino in kupnino.

IMG_2156

Po dokumentaciji, ki jo objavljamo, so denar za varščino podjetju Zag 2008 posodili ali dali kar trije javnosti znani Slovenci. Največ je prispevala družba PCX Invest svetovalni inženiring, ki je v lasti Janka Jenka, sicer nadzornika SIJ-a in to za kar 120.000 evrov. Janko Jenko je znan predvsem iz časov vladavine Gregorja Viranta kot izvršni direktor Virantove stranke in Virantov svetovalec za ekonomske zadeve.

10.000 evrov je Zag 2008 za dražbo dalo podjetje Aleša Ahčana Incertus svetovanje, 50.000 evrov pa je Zag 2008 dobil od zasebnice, sicer znane mariborčanke Stanislave Šmon, vodje letalske sekcije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku. Komu je uspelo povezati ljudi, ki niti zasebno, niti poslovno, nimajo ničesar skupnega, je seveda drugo vprašanje.

mojca perhavc

Vinag je kupilo mirujoče podjetje ZAG 2008, katerega lastnik je kot smo zapisali podjetje Apres d.o.o, ki pa ima težave. Družba ZAG 2008 je bila sicer v sodni register vpisana 14. aprila 2016 z ustanovnim kapitalom 7.500 evrov, njen družbenik je družba APRES, v sodni register vpisana 4. februarja 2013, z ustanovnim kapitalom 7.500 evrov. Družbenica APRESA in direktorica APRESA in ZAG-a 2008 je Mojca Perhavc, ki je zaposlena v DUTB, ki je Vinagov ločitveni upnik.

Mojca Perhavc je za Delo v petek pojasnjevala, da družba ZAG 2008 ni nikoli poslovala in da bo postopek prodaje Jamesu Josephu Lukežiču predvidoma zaključen v ponedeljek. Perhavčeva s samo dražbo Vinaga ni povezana, prav tako ni ne ona, ne družba ZAG 2008 vplačala varščine. Zatrdila je še, da od dražbe, oziroma transakcije, ne bo imela nobenih materialnih ekonomskih koristi.

Katja Peček meni, da ne gre za konflikt interesov, saj gre za mirujoče podjetje, ves denar za postopek nakupa in sam nakup Vinaga bo zagotovil James Lukežič, Mojca Perhavc pa ne bo imela od dražbe nobene ekonomske koristi.

veber o jamniku

Mojca Perhavc je pojasnila, da družba ZAG 2008 ni nikoli poslovala in da bo postopek prodaje Jamesu Josephu Lukežiču predvidoma zaključen včeraj. Perhavčeva s samo dražbo Vinaga ni povezana, prav tako ni ne ona, ne družba ZAG 2008, vplačala varščine. Zatrdila je še, da od dražbe oziroma transakcije, ne bo imela nobenih materialnih ekonomskih koristi.

V celotni zgodbi je zanimiva tudi vloga odvetnice Katje Peček, ki je na dražbi Vinaga zastopal podjetje Mojce Perhavc ZAG 2008 in ameriško slovenskega poslovneža Jamesa Lukežiča, ki se je osebno udeležil dražbe. Katja Peček je namreč sedaj zaposlena na KF Finance, kjer je njen šef Miha Stepec, ki je tudi bivši DUTB-jevec. Ob tem je zanimivo, da je tudi Katja Peček preko odvetniške firme Fatur delala za DUTB. Za Slabo banko naj bi delala tudi kasneje, ko je šla kvazi na svoje.

Navedbo Katje Peček, da bo ob višji ceni od začetne DUTB pravzaprav pridobila, v Slabi banki sicer za medije potrjujejo in dodajajo, da delovne naloge Mojce Perhavc nikoli niso bile povezane s primerom Vinag, prav tako ni imela dostopa do podatkov o primeru. In dodajajo, da je DUTB ločitvena upnica na premičninah, ki predstavljajo približno desetino vrednosti premoženja Vinaga.

nikolic 1

Tu pa se zgodba pravzaprav šele začenja. Perhavčeva je namreč zasebno v vezi s Stojanom Nikolićem iz HSE, ki je, kot lahko prebiramo na družbenih omrežjih, pravi človek za temi nakupi. Stojan Nikolič je bil namreč z Borutom Jamnikom član uprave državnega KAD in je član Jamnikovega zasebnega združenja nadzornikov. Država oziroma vlada pa je skupščina Slabe banke in 100 odstotni lastnik HSE in Modre Zavarovalnice. Naj spomnimo, da je sanacija bank državo in posredno davkoplačevalce stala 5 milijard evrov.

jamnik1

Terjatve do Vinaga je imela v lasti Slaba banka in RS. Na neuspešni prvi dražbi premoženja niso prodali za 4,2 mio evrov. Zdaj je uslužbenka državne Slabe banke preko svojega zasebnega podjetja ZAG 2008 Vinag kupila za 2 milijona evrov. Končni kupec James Lukžič je interes za Vinag verjetno izrazil že prej pri slabi banki, kjer je zaposlena Mojca Perhavc. Tu pa bi lahko že šlo za notranje informacije v Slabi banki in za njihovo zlorabo. Mojca Perhavc bo namreč premoženje, katerega ekonomski lastnik je bila RS in Slaba banka verjetno preprodala, vsaj tako je izjavila za medije. Kakšen bo fi oziroma dobiček od pre(pro)daje Vinagovega premoženja, ne vemo. Po izjavah Perhavčeve naj bi šlo za nevtralno operacijo, vendar se ob tem postavlja vprašanje zakaj ameriško slovenski poslovnež James Lukžič ni sam nastopil na dražbi s svojim podjetjem, drugo vprašanje pa je zakaj Lukežič ni dal denarja za varščino, ampak so morali denar zbrati kar poslovneži profesorji in uslužbenci OZN-a Stanislava Šmon, poslovnež in politik Janko Jenko in profesor Aleš Ahčan.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 6 let

    Čigav Rabelj je ‘eta’ Nikoli(N)ič, se sprašujem že leta. Ugasnil je več slovenskih Mogotcev kot ima let! in je za nagrado Direktor HSE-ja … Pamet se ustavi.

    Spet izjemen novinarski prispevek …