Trump proti katalonskemu referendumu o neodvisnosti – TOPNEWS.si

Trump proti katalonskemu referendumu o neodvisnosti

Trump proti katalonskemu referendumu o neodvisnosti

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj izjavil, da je proti referendumu o neodvisnosti španske pokrajine Katalonije. Trump je na skupni tiskovni konferenci v Washingtonu s premierjem Španije Marianom Rajoyem dejal, da podpira enotno Španijo in izrazil dvom, da bi Katalonci izglasovali neodvisnost.

catalonia trump 2

“Zares menim, da bi ljudstvo Katalonije ostalo v Španiji. Bilo bi neumno, če ne bi ostalo”, je dejal ameriški predsednik Donald Trump. ZDA in Španija sta zaveznici v boju proti terorizmu, je sporočil Trump na začetku rednega sestanka s španskim premierjem Marianom Rajoyem in dodal, da obe državi izmenjujeta obveščevalne podatke in da sta Španija in ZDA “zelo, zelo enotni v boju”, poroča AP.

Trump je Španijo imenoval za “posebno državo, z neverjetnimi ljudmi”. Najmanj 16 oseb je umrlo prejšnji mesec v terorističnih napadih v Barceloni in bližnjem mestu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država.

catalonia trump 1 catalonia trump 3

Rajoy se zaradi Katalonije ne bo udeležil Vrha EU

Španski premier Mariano Rajoy se ne bo udeležil Vrha šefov držav in vlad Evropske unije, ki bo v petek v Estoniji, zaradi nedeljskega (1.oktober), za uradni Madrid spornega (neustavnega) referenduma o katalonski neodvisnosti, je izjavil za AFP neimenovani vir iz španske vlade.

“Španska vlada je ocenila, da je bolje, če se španski premier Rajoy v petek udeleži sestanka kabineta v Madridu, zaradi vprašanja Katalonije”, je dejal vir, ki je vztrajal na anonimnosti.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)