SDS: Čas je, da Slovenija dobi predsednico – Konzervativni tabor presenetil s štirimi ženskimi kandidatkami – TOPNEWS.si

SDS: Čas je, da Slovenija dobi predsednico – Konzervativni tabor presenetil s štirimi ženskimi kandidatkami

SDS: Čas je, da Slovenija dobi predsednico – Konzervativni tabor presenetil s štirimi ženskimi kandidatkami

Vodstvo opozicijske SDS, ki je zasedalo za zaprtimi vrati v prostorih Zdravniške zbornice, je sporočilo dolgo pričakovano odločitev, da za predsedniško kandidatko stranke predlaga evropsko poslanko Romano Tomc. Čeprav se je v zadnjem času še špekuliralo o Francetu Cukjatiju, pred tem pa o Alešu Hojsu, je ostalo pri prvotni odločitvi za Romano Tomc, ki je bila pravzaprav že v igri od vsega začetka. Seja oziroma posvet vrha stranke se je začel z uradno himno stranke ob prisotnosti Janeza Janše in “njegovih mož ter žena”.

Štiri stranke konzervativnega bloka niso presenetile. Poleg današnje odločitve SDS-a za Romano Tomc, je predsedniško kandidaturo že vložila Ljudmila Novak, predsednica NSI. Damski četverček s konservativnega političnega pola sestavljajo še Angelca Likovič (Za otroke) in Suzana Lara Kraus, (SLS). Res zanimivo, da se je konzervativni tabor odločil za ženske, čeprav naj bi pri patriarhalni desnici kveljal 3 K sistem (Kinder, Küche und Kirche) se pravi otroci, kuhinja ali bolje štedilnik in cerkev.

Vendar, vrnimo se k posvetu vodstva SDS in kasneje tudi seji sveta stranke, ki je bila, kot je povedal predsednik sveta Anže Logar, “namenjena predvsem izdelavi vsebinskih poudarkov v tem finalnem letu zakonodajnega mandata, kakor tudi pripravi na vse prihajajoče volitve in seveda tudi referendum o drugem tiru. Člani smo med sabo izmenjali stališča in sprejeli tudi ustrezne odločitve zato, da gre stranka v zadnje leto, kar se da okrepljena in z najboljšimi rešitvami na volitve. V skladu s pravili SDS ima svet tudi nalogo oziroma to pooblastilo, da izvoli predlaganega kandidata za predsednika republike. V finalu te kampanje je SDS izbrala svojo kandidatko soglasno in z veliko večino, kar pomeni, da gremo z dobrim kandidatom in ustrezno vsebino na prihajajoče predsedniške volitve”.

Milan Zver je bil pomenljiv v stavku, da je čas za žensko predsednico in da upa, da se bo Romana Tomc odrezala bolje, kot se je sam na prejšnjih predsedniških volitvah proti Pahorju. “Sem vesel, da se je sploh odločila za to pomembno kandidaturo in seveda vesel tudi zelo močne podpore, ki jo je dala SDS. Jaz mislim, da bo ona predstavljala ne samo dodano vrednost v volilni kampanji, všeč mi je, da je SDS izbrala žensko. Jaz sem že od vsega začetka upal, da bo to Romana Tomc, glede na njene osebne kvalitete, pa tudi strokovne reference lahko rečem, da je najboljša kandidatka na teh volitvah. Pričakujem, da se bo zanesljivo uvrstila v drugi krog, kjer bodo karte na novo pomešane. Jaz sem prepričan, da ima več možnosti za uspeh, kot sem imel jaz na predhodnih predsedniških volitvah. Romana Tomc se je izkazala tudi na evropskem parketu, v evropskem parlamentu, kjer deluje dobro, korektno, strokovno in jo kolegi v evropskem parlamentu zelo spoštujejo. Jaz mislim, da je čas, da Slovenija dobi tako predsednico”.

Pri vseh štirih omenjenih kandidaturah, s strani bloka konzervativnih strank, gre predvsem bolj kot za predsedniške volitve, za merjenje moči pred parlamentarnimi volitvami. Za Boruta Pahorja odločitev SDS za Tomčevo ne more biti slaba novica, saj Pahor računa na drugi krog, kjer bo z lahkoto dobil podporo volivcev konzervativnega tabora, ker v drugem krogu pričakuje nekonzervativnega protikandidata.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Aleksander Jakopič 6 let

  Vkolikor je fotografija iz proglasitve kandidatke, je vsak komentar odveč. Očiten je namreč Ivan Janezov smeh: “Za ob Murka in ostale glumce je dobra.” 🙂 Sam bo pa kandidiral le. če se Milan iz Murgel spet prijavi …

  Je pa spet nabava osemkolesnikov aktualna tko da zna presenetit in se zavihtet na mesto obrambnega ministra, da bo posel speljal. 🙂

 • comment-avatar
  Rajko Galun 6 let

  Izraz na zverovem obrazu je neprecenljiv:”hvala jajoglavi bog,da tokrat nisi mene namočil”