Federica Mogherini: EU ne bo nikoli formirala svoje vojske, saj ni vojaška unija! – TOPNEWS.si

Federica Mogherini: EU ne bo nikoli formirala svoje vojske, saj ni vojaška unija!

Federica Mogherini: EU ne bo nikoli formirala svoje vojske, saj ni vojaška unija!

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je včeraj izjavila, da EU ne bo nikoli ustanovila lastne vojske in dodala, da se le združena Evropa lahko sooči z varnostnimi izzivi, še posebej z nekonvencionalnimi, kot so kibernetske grožnje. Slovenijo in Hrvaško pa je še enkrat pozvala k implementaciji odločitve mednarodnega arbitražnega sodišča

“EU ne bo nikoli formirala lastne vojske. EU ni vojaška unija in nikoli ne bo”, je izjavila Mogherinijeva med uradnim obiskom v Sloveniji.

Mogherinijeva je še izjavila, da Evropska unija ne bo financirala vojaške intervence, temveč se bo osredotočila na preventivne ukrepe.

Poudarila je pomen izmenjave obveščevalnih informacij, boja proti radikalizaciji mladih in integracije imigrantov. Dotaknila se je tudi nekaj globalnih vprašanj in pozvala, da se na Severno Korejo izvede politični pritisk in ne vojaško posredovanje.

“Izkušnja z Iranom je pokazala, da se rešitve lahko najdejo. Vendar za dosego tega, bi moral biti Pjongjang pripravljen sesti za pogajalsko mizo”, je dejala Mogherinijeva.

Mogerinijeva je še enkrat pozvala Slovenijo in Hrvaško, da implementirata odločitev mednarodnega arbitražnega sodišča o meji v Piranskem zalivu in kopnem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)