ISIS udaril v Barceloni: vozilo zapeljalo med pešce, najmanj 13 mrtvih, več kot 100 ranjenih, aretirani dve osebi, ostali napadalci še na begu! – TOPNEWS.si

ISIS udaril v Barceloni: vozilo zapeljalo med pešce, najmanj 13 mrtvih, več kot 100 ranjenih, aretirani dve osebi, ostali napadalci še na begu!

ISIS udaril v Barceloni: vozilo zapeljalo med pešce, najmanj 13 mrtvih, več kot 100 ranjenih, aretirani dve osebi, ostali napadalci še na begu!

Najmanj 13 oseb je bilo ubitih in okoli 90 ranjenih, potem ko je kombi zapeljal med pešce v prepolni ulici La Rambla v centru Barcelone. Aretirali so dve osebi. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

unnamed (43)

Policija je potrdila najmanj 13 mrtvih. Predsednik Katalonije Karlos Puigdemon je kasneje dejal, da je med 100 ranjenimi, 15 v težkem stanju. Kot poroča AFP, je policija potrdila, da gre za teroristični napad.

Predsednik Katalonije je še povedal, da sta aretirani dve osebi, vendar še ni jasno, koliko napadalcev je bilo udeleženih.

unnamed (44)

Dris Oukabir (28), maroškega porekla, je identificiran kot oseba, ki je najela kombi, ki je bil uporabljen v terorističnem napadu.

Oukabir se je kmalu zatem predal in policiji dejal, da mu je njegov mlajši brat Musa ukradel dokumente, ki so bili najdeni v kombiju.

Prav tako je bila aretirana še ena oseba, ki jo sumijo za povezanost s terorističnim napadom. Gre za osebo, ki je rojena v Melilji, španski enklavi v Afrki.

Potom su se ponovo oglasili lokalni mediji, tvrdnjom da je drugi osumnjičeni napadač ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Nato je sledilo sporočilo policije, v katerem je navedeno, da je še ena oseba aretirana in da je v mestu Vik najdeno še eno vozilo, za katero se sumi, da je sodelovalo v napadu.

Policija je nato sporočila, da sta aretirani dve osebi, vendar noben od njiju ni voznik kombija smrti.

Županja Barcelone Ada Colau je dejala, da bo jutri ob poldne poklonili žrtvam.

Odgovornost za napad je prevzela Islamska država, je objavila njena novinarska agencija Amaq.

Med žrtvami je tudi belgijska državljanka.

Pristojne službe so pozvale državljane naj se izogibajo kraja incidenta in zaprle bližnje železniške in metro postaje.

Blokirane su okoliške ulice. Lokalni mediji poročajo, da je kombi vozil po centralni promenadi in da je vijugal preden se je zaletel v kiosk.

CIA opozorila na napad u Kataloniji?

Ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) je opozorila katalonsko policijo na možni teroristični napad pred včerajšnjim incidentom, ko se je kombi zaletel v pešce v centru Barcelone, poročajo mediji. CIA je opozorila Barcelono pred dvema mesecema.

Španski kraljevi dvor je obsodil smrtonosni napad s kombijem v Barceloni. V sporočlu kraljevega dvora, ki je bilo objavljeno preko Twitterja, piše: “Cela Španija je Barcelona. La Rambla bo ponovno za vse”.

U ločenem sporočilu preko Twitterja, je španski premier Mariano Rahoj izjavil, da “teroristi nikoli ne bodo uničili enoten narod, ki ima raje svobodo kot barbarstvo in da je “cela Španija z žrtvami in njihovimi družinami.

Teroristični napad so obsodile ZDA in Rusija, ki sta ponudili pomoč Španiji, napad so obsodili Merkel, Juncker, Trump, Putin, May, Kurz(OVSE), Macron, Natanijahu,….. Sožalje je izrazil tudi slovenski premier Miro Cerar.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)