Jedrski napad na ZDA je pripravljen! Pricurljal tajni načrt napada: Kim Jong Un ima prst na gumbu! Vojaški eksperti: Japonska ni sposobna sestreliti severnokorejskih projektilov! – TOPNEWS.si

Jedrski napad na ZDA je pripravljen! Pricurljal tajni načrt napada: Kim Jong Un ima prst na gumbu! Vojaški eksperti: Japonska ni sposobna sestreliti severnokorejskih projektilov!

Jedrski napad na ZDA je pripravljen! Pricurljal tajni načrt napada: Kim Jong Un ima prst na gumbu! Vojaški eksperti: Japonska ni sposobna sestreliti severnokorejskih projektilov!

PJONGJANG – Severna Koreja je včeraj objavila natančen načrt glede sprožitve jedrskega ognja na ameriški otok Guam v Pacifiku, kjer se nahajajo ameriške zračne in pomorske namestitve, kar se ocenjuje kot najbolj provokativno potezo Pjongjanga doslej!

Slednje je sporočil general Kim Rak Giom, komandant raketnih enot severnokorejske armade in dodal, da je tik pred zaključkom operativni načrt glede izstrelitve štirih balističnih raket srednjega dosega Hwasong-12 v smeri ameriškega otoka Guam.

unnamed (12)

Rakete bi bile izstreljene preko ozemlja Japonske v vode okoli otoka Guam, malega otoka s 163.000 prebivalci, na katerem se nahaja velika ameriška vojaška baza s 7.000 vojaki. Načrt, ki pomeni, da bi balistične rakete udarile v vodo približno 30 ali 40 kilometrov od Guama.

unnamed (1)

Japonska in Južna Koreja sta izrazili zaskrbljenost in zagrozili z ostrimi odzivi, v kolikor bi Severna Koreja izstrelila rakete proti Guamu. Japonska je najavila, da bo vse rakete, ki bodo preletele njeno ozemlje proti Guamu, sestrelila. Vendar pa ameriški analitiki trdijo, da Japonska trenutno ni sposobna sestreliti raketo, ki leti nad njenim ozemljem proti Guamu in da bi bil raketni sistem Patriot neučinkovit.

unnamed (13)

Severnokorejska raketa Hwasong-12

Zametki omenjene balistične rakete imajo korene v raketi BM- 25 (Hwasong-10) dosega med 2.500 – 4.000 km. To raketo so lani testirali osemkrat med 15. aprilom in 20. oktobrom. Uspelo je le eno lansiranje, ki so ga izvedli 22. junija 2016.

Iz te rakete je bil izveden derivat z oznako Hwasong 12. Gre za enostopenjsko balistično raketo s pogonom na tekoče gorivo. Prvič je bila uspešno testirana 14. maja letos.

unnamed (14)

Raketa Hwasong -12 je bila javno prvič predstavljena na vojaški paradi ob Dnevu sonca, 15. aprila letos. Veliko je bilo ugibanj, ali gre za raketo KN-08, medtem ko je bilo vozilo za transport enako kot za raketo Hwasong-10.

Severna Koreja je testirala Hwasong-12 najmanj štirikrat. Prvi test Hwasong-12 je bil 5. aprila letos, ko je bila raketa izstreljena s pogona Sinpa v provinci South Hamgiong v Severni Koreji.

Prvi uspešni test Hwasong-12 je bil izveden 15. maja letos z lokacije v bližini mesta Kusong. Pri izstrelitvi raketa ni bila direktno lansirana s transportno-lansirnega vozila, temveč postavljena na platformo za lansiranje. Na svojem 30-minutnem letu je Hwasong-12 letel 787 kilometrov. Trajektorija (krivulja poleta) kaže na to, da bi lahko raketa letela približno 4.500 km. Analitiki so predvidevali, da bi lahko raketa dosegla ameriško ozemlje Guam, kot tudi skrajni zahodni vrh Aleutskih otokov.

unnamed (15)

To, s čemer se tudi danes špekulira, je teža bojne glave. Po eni od tehničnih analiz lansiranja, bi celoten spekter rakete Hwasong 12 imel doseg do 3700 km z nosilnostjo bojne glave, ki bi bila težka do 650 kg. Po besedah korejske Centralne novinarske agencije je Hwasong-12 “sposoben nositi jedrsko bojno glavo velikih dimenzij”.

Ameriške sile na otoku Guam

Tropski otok Guam je največji od Marijanskih otokov Mikronezije. Od leta 1898 je ameriško ozemlje. Na otoku živi 163.000 ljudi in je oddaljen okoli 2000 kilometrov vzhodno od Filipinov. Prebivalci Guama so ameriški državljani po rojstvu, vendar nimajo volilne pravice. Z otokom upravlja izvoljeni guverner in 15-članska skupščina, ki jo sestavljajo senatorji.

unnamed

Japonska je izvedla invazijo na Guam po napadu na Pearl Harbour leta 1941, vendar je bil otok vrnjen ZDA leta 1944 in nato postal velika ameriška vojaška baza.

Guam je bil ključnega pomena v ameriški vojaški strategiji v Korejski vojni (1950 do 1953) in tudi med Vietnamsko vojno kot baza za strateške bombnike B-52, ki so bombardirali cilje na severu Vietnama, Laosu, Kambodži in Delti reke Mekong.

Na otoku Guam je trenutno 7.000 vojaških oseb. Večino enot sestavljajo pripadniki mornarice in letalstva, v bazi Anderson. Baza je tudi matična luka za štiri jurišne jedrške podmornice.

Od leta 2013 je v bazi raketni sistem za protiraketno obrambo THAAD, ki bi moral braniti otok pred raketnim napadom Severne Koreje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)