Sam proti vsem: Na vidiku trgovinska vojna tudi s Kitajsko! – TOPNEWS.si

Sam proti vsem: Na vidiku trgovinska vojna tudi s Kitajsko!

Sam proti vsem: Na vidiku trgovinska vojna tudi s Kitajsko!

Predsednik ZDA, Donald Trump, namerava v petek imeti govor in nato podpisati memorandum, s katerim bo naložil trgovinskemu predstavniku ZDA, da udari po Kitajski zaradi kraje intelektualne lastnine in načina, s pomočjo katerega so ameriška podjetja prisiljena deliti tehnologije s kitajskimi podjetji, piše ameriški portal Axsios.

Prejšnji teden je ameriški Kongres izglasoval sporne sankcije proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji, čeprav je Bela hiša bila proti temu in hkrati uvedel klavzulo, ki onemogoča predsedniku njihovo ukinitev. V tem razdoru med Kongresom in predsednikom je drugo zmago odnesel Kongres (prva je bila reforma zdravstva), vendar Donald Trump še ni dvignil rok od zunanje politike.

Kot je objavil portal Axsios”, bo ameriški predsednik že v petek sprejel nov ukrep, ki bo zaznamoval začetek gospodarskega spopada med ZDA in Kitajsko.

Vodilni v ameriški administraciji so povedali, da se je Trump odločil za to potezo, po pritožbi predstavnikov Silicijeve doline glede največjega izziva, ki ga za njih predstavlja kitajska kraja intelektualne lastnine.

Po tednu dni Trumpovih izjav se pričakuje, da bo ameriški predstavnik za trgovino Robert Lightizer sporočil, da začenja preiskavo nekorektne trgovine Kitajske, s pomočjo redko uporabljene odredbe 301 Trgovinskega akta iz leta 1974. ZDA bodo morda začele tudi z agresivnejšo akcijo, kot je na primer uvedba tarif na uvoz kitajskega blaga ali razveljavitev licenc za kitajska podjetja, ki želijo poslovati v ZDA.

Donald Tramp je že v volilni kampanji obtoževal Kitajsko, da manipulira s svojo valuto, da bi tako dosegla prednost v trgovini. Kraja intelektualne lastnine je že dolgo problem za podjetja kot je “Microsoft”. Ameriška administracija doslej ni sprejela nobenega ukrepa proti Kitajski in je probleme reševala za zaprtimi vrati in diplomacijo.

Tveganje glede morebitnih ukrepov je veliko, saj ni znano, kako se bo odzvala Kitajska. Kitajska je veliko tržišče in uvoznik ameriških tehnologij ter tudi glavni proizvajalec za vse vrste hardwara.

To je le začetek tekme, ki se bo odvijala naslednjih nekaj mesecev in utegne preiti tudi na proizvodnjo jekla in aluminija. Glede na to, da je Kongres sprejel ukrepe, ki so zamajali odnose, ne samo za Rusijo, temveč tudi z Evropsko unijo, Trump odpira novo fronto proti še enemu gigantu v svetu, Kitajski.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)