Skrivnost Kimovega Biroja 39 – TOPNEWS.si

Skrivnost Kimovega Biroja 39

Skrivnost Kimovega Biroja 39

Severna Koreja se od leta 2013 nahaja pod sankcijami in je v izolaciji v okviru globalnega finančnega sistema. Dejansko stanje v praksi pa je popolnoma drugačno: diktatura v Pjongjangu uporablja kreativne metode v izogibanju embarga in tako si je nagrabila zneske deviz, ki jih lahko merimo v milijardah.

“Biro 39” je zadolžen za koordinacijo tajnega poslovanja. Za to šifro se skriva skrivnostna uprava, ki je neposredno podrejena diktatorju Kim Jong-unu, čigar edina naloga je bogatenje režima.

image (9)

Ri Jong-ho je delal 30 let za “Biro 39”. Bil je eden najuspešnejših delavcev in je iz leta v leto diktaturi zagotavljal milijone dolarjev. Leta 2014 je skupaj z družino pobegnil v ZDA. V intervjuju za Washington Post je 59-letni Ri prvič spregovoril o tem, kako je tihotapil denar za Kima.

kim

Bilo je veliko lažje, kot bi si človek lahko predstavljal. Ri trdi, da devize izvirajo iz trgovine s surovinami s Kitajsko, ki ima dobiček v poslovanju s Severno Korejo in “zaradi tega ji ni preveč mar glede sankcij”. Celo 90 odstotkov severnokorejske trgovine se odvija s Kitajsko, denarne transakcije pa se enostavno izvajajo.

Ri Jong-ho

Ri je povedal, da je ob neki priložnosti kapetanu ladje, ki je plula iz Dalijana na Kitajskem proti Nampoju v Severno Korejo, dal torbo polno denarja, enkrat pa je kovček z denarjem dal osebi, ki je z vlakom prestopila mejo.

“V primeru, da je kitajska vlada opozorila Pjongjangu glede sankcij, so se transakcije za nekaj časa ustavile. Takoj za tem so se nemoteno nadaljevale”, je povedal Ri.

Samo v prvih mesecih leta 2014 je Ri na tak način v Pjongjang dostavil 10 milijonov dolarjev.

“Sankcije niso nikoli ogrozile severnokorejsko trgovinsko poslovanje. Tudi sam sem bil na listi sankcij. Tudi meni niso povzročile škode”, pravi Ri.

Dokler je delal za “Biro 39”, je vodil ladjarsko podjetje in bil predsednik Skupine “Korea Kumgang”, ki je med drugim bila operater taksi podjetja v Pjongjangu, skupaj s poslovnežem s Kitajske. Na koncu je vodil trgovinsko podružnico podjetja “Daheung” v kitajskem mestu Dalijanu, ki je med drugim izvažalo oglje in morske plodove ter uvažalo nafto in bilo aktivno tudi v ladjarstvu. Zahvaljujoč vsemu temu je Ri lahko pokrival tihotapljenje denarja za Severno Korejo.

“Vdano sem služil Kim Džong-ilu in sem za to bil nagrajen. Bil sem bogat”, je povedal Ri za Washington Post.

Leta 2011 je na oblast v Severni Koreji prišel Kim Jong-un. Novi diktator je leta 2013 ukazal pogubitev svojega strica Jang Song-teka, ki je bil obtožen izdaje, korupcije in zlorabe drog. Jang je poslovno sodeloval s Kitajsko, je povedal Ri.
Po tem ko so pogubili desetine Rijevih kolegov (žrtve čistk), se je Ri ustrašil, da bi lahko tudi njega doletela podobna usoda. Zaradi tega je z družino pobegnil v Južno Korejo, od tam naprej pa v ZDA.

Mednarodne sankcije v Severni Koreji niso privedle do želenega rezultata, saj je 100 odstotkov podjetij v državni lasti, pojasni Ri.

“Ko neko podjetje uvrstijo na listo sankcij, že naslednji dan spremenijo ime podjetja, ki nemoteno nadaljuje poslovanje pod novim imenom”, opisuje Ri.

“V kolikor ne bodo Kitajska, Rusija in ZDA sodelovale, bo nemogoče povzročiti škodo Severni Koreji”, zaključi Ri.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Franjo 6 let

    in koga ogroža severna koreja, da so sploh potrebne kakšne sankcije?