Tit Turnšek v imenu borcev napadel blagoslov in molitev nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta ob otvoritvi spomenika – TOPNEWS.si

Tit Turnšek v imenu borcev napadel blagoslov in molitev nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta ob otvoritvi spomenika

Tit Turnšek v imenu borcev napadel blagoslov in molitev nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta ob otvoritvi spomenika

V Ljubljani na Kongresnem trgu bo nocoj tudi uradna otvoritev spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Na krajši slovesnosti na Kongresnem trgu bosta družno nastopila predsednik republike Borut Pahor, ki v spomeniku vidi vabilo vsem ljudem dobre volje in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi ob koncu slovesnosti molil za žrtve. Nazorska razhajanja in spori, ki ves čas spremljajo spravna dogajanja, pa bodo očitno zaznamovali tudi nocojšnjo slovesnost.

V najbolj desni in najbolj levi parlamentarni stranki, torej v SDS in Levici, spomenik vidijo kot izkrivljanje resnice in vzvod za novo delitev naroda. Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na Twitterju in se ustavil pri imenu spomenika: »Novo izkrivljanje resnice. Vojna je za množično komunistično morijo leta 1945 kriva toliko, kot je puška kriva za umor.«

Olje na ogenj pa je prilil še predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek, ki je v posebni izjavi za javnost med drugim zapisal: Slovesnost, ki jo organizira in prireja država, predstavlja kršitev Ustave Republike Slovenije, v kateri je določena ločitev cerkve in države. V program slovesnosti nikakor ne sodijo molitve katerega koli cerkvenega dostojanstvenika, pa naj bo to katoliški, protestantski, judovski, pravoslavni ali pa muslimanski. Lahko se vprašate zakaj niso povabili k molitvi judovskega duhovnika? Preprosto gre za manipulacijo, ki je protiustavna”. ZZB za vrednote NOB ob odkritju Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam opozarja na kršitev Ustave.

Že ob izbiri lokacije so opozorili, sedaj Zveza združenj borcev za vrednote Narodno Osvobodilne Borbe vztraja, da spomenik političnega vrha na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki so mu namenili govor predsednika republike Boruta Pahorja in mašo ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, »nikakor ne more pomeniti, da pozabljamo zločine okupatorja in sodelavcev, vseh nosilcev zla in krvnikov nedolžnih ljudi«. V Svobodni besedi in na FB profilu so zapisali:

IZJAVA OB ODPRTJU SPOMENIKA VSEM ŽRTVAM VOJN IN Z VOJNAMI POVEZANIM ŽRTVAM
12. julija 2017 | Aktualno, Izpostavljeno | 0 |

Tovarišice in tovariši!

Zveza združenj borcev za vrednote NOB se ne bo udeležila slovesnosti ob odprtju spomenika »vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam«, ki bo v četrtek, 13. julija 2017, ob 18. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Postavitev takega spomenika je bil sicer sklep Državnega zbora.

Slovesnost, ki jo organizira in prireja država, predstavlja kršitev Ustave Republike Slovenije v kateri je določena ločitev cerkve in države. V program slovesnosti nikakor ne sodijo molitve katerega koli cerkvenega dostojanstvenika, pa naj bo to katoliški, protestantski, judovski, pravoslavni ali pa muslimanski.

Lahko se vprašate zakaj niso povabili k molitvi judovskega duhovnika? Preprosto gre za manipulacijo, ki je protiustavna.

Sama zasnova spomenika bolj spominja na razdvajanje in kaže na skrito željo po nekakšni »spravi«, s katero se, ve se kdo, nabirajo volilni glasovi.

Spomenik nikakor ne more pomeniti, da pozabljamo zločine okupatorja in sodelavcev, vseh nosilcev zla in krvnikov nedolžnih ljudi: na vse talce, žrtve mučenja, poniževanja, prisilnega dela čez šestdeset tisoč Slovencev v taboriščih in izničenja njihovega slehernega dostojanstva in padlih partizanov, ki so se borili za našo svobodo.

Tit Turnšek

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (12)
 • comment-avatar
  mginko 6 let

  To je “kultura” rdeče golazni.

  • comment-avatar
   Franci Steiner 6 let

   TESLO JE PAČ TESLO IN DO SMRTI OSTANE TESLO.

   • comment-avatar
    Franci Steiner 6 let

    To sicer ni moj nivo, a spomnil sem se Titove koze pred parlamentom

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  domovina mili dom 6 let

  To naj bi bila sprava? Dokazujejo, da nočejo sprave.

 • comment-avatar
  Hribouc 6 let

  Tit ‘o Turnšek ne zasluži komentarja.
  Pojasnilo:
  Ko sem bral njegov zapis sem dobil občutenje globoke gnojne bolezni sovraštva ob prazni lajnarski topoglavosti v njemu.
  Dobil sem občutek kot, da njegova prisotnost v prostoru pomeni toliko kot turbopolnilnik
  Porscheja 911 na starem zarjavelem na pol razpadlem buldožerju Kamaz s strganimi verigami.

 • comment-avatar
  Nata 6 let

  O spravi flancarimo in flancarijo že 26 let !! Dajte no ? Kakšna sprava neki ?

  Samo zgodovino naj končno ” popravijo. “

 • comment-avatar
  domovina mili dom 6 let

  Predlagam, da na vsako državno proslavo, prireditev, povabimo škofa, da bo maševal, pa bomo imeli mir pred partidžani.

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  a ta idiot še ni na zaprtem oddelku psihiatrije?

 • comment-avatar
  milanček 6 let

  pa še to, bliža se mu življenski konec in ravno tako se bo izpovedal na smrtni postelji, kot njegov veliki idol, morilec, josip broz tito, pa še kar nekaj jih je!

 • comment-avatar
  Nata 6 let

  Bič hudega. Naj osel ropota !! Saj ne sme in ne more drugače . Se ne sme izneveriri tistim, ki ga dobro plačujejo

 • comment-avatar
  mapu 6 let

  Turnšek je izkoriščevalec slovenskih ljudi, kot predsednik gošarjev vleče mastne denarje…