Nakup Pop TV in Kanala A ter Hrvaške Nove TV bodo v prihodnjih letih plačali slovenski kabelski operaterji – razen Telemacha – TOPNEWS.si

Nakup Pop TV in Kanala A ter Hrvaške Nove TV bodo v prihodnjih letih plačali slovenski kabelski operaterji – razen Telemacha

Nakup Pop TV in Kanala A ter Hrvaške Nove TV bodo v prihodnjih letih plačali slovenski kabelski operaterji – razen Telemacha

Kako preroško in do datuma natančno se je samo šest mesecev potem, ko smo na portalu Top News že 4. januarja letos v članku “Zakaj bo Pro plus še letos pristal v lasti Telemacha”, uresničila naša napoved. Bolj natančno, skupina United Group, v lasti globalnega naložbenega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki ima v Sloveniji v lasti Telemach, je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki preko Pro plusa vključuje POP TV in Kanal A.

TimeWarner je konec leta 2015 začel s prodajo naložbe CME, ki jo je prevzel leta 2008 kot pomoč pred bankrotom družbe CME. Takrat so za slovenski Pro Plus in hrvaško Novo TV zahtevali 150 milijonov evrov, Sedaj je cena narasla na neverjetnih 230 milijonov evrov. V nadaljevanju pojasnim zakaj.

Ker za družbo CME niso dobili kupca za celotno podjetje, so se odločili za prodajo po delih. Prva v vrsti prodaj je očitno potrjena prodaja slovenske in hrvaške družbe, čeprav se je več govorilo o slovaško-češkem paketu, ki naj bi bil prodan lokalnemu skladu.

Dragan-Solak1

Poroka med Pro Plusom in Telemachom, ki ga poslovno popolnoma obvladuje Dragan Šolak oziroma United Group, ki je v lasti ameriškega sklada KKR, je bila na vidiku takoj, ko je Telemach pristal na plačevanje programov Pop TV in A Kanala. Najprej je Šolak verjetno v dogovoru z vodstvom Pro Plusa, ki je padlo na kolena, saj bi drugače bankrotirali ob cca 5 milijonih minusa na leto, spretno izpeljal zaračunavanje “POP paketa” TV kanalov vsem kabelskim operaterjem, za visokih 5 EVR na naročnika, saj je očitno že imel pripravljen scenarij, ki smo ga napovedali na začetku letošnjega leta.

Zanimivo je namreč, da pri tem poslu zaračunavanja takrat ni dvignil glasu največji kabelski operater v Sloveniji – Telemach, ki bi po osnovni “računici” moral plačati Pro Plusu več kot 10 milijonov evrov na leto. Namesto tega so tiho potrdili in prepričali vse ostale operaterje, da je to potrebno.

Zakaj, ker so že januarja vedeli, da bo Pro Plus pristal pri lastnikih Telemacha oziroma pri Draganu Šolaku.

Za tem je enostavna “računica”, da bodo vsi operaterji v Sloveniji (razen Telemach-a, ki bo plačeval samemu sebi) v 10 letih sami odplačali nakup slovenskega in hrvaškega dela CME 230 mio evrov.

Že v kratkem se lahko pričakuje zamenjavo vodstvene strukture na ProPlus, ker nikakor ni kompatibilna z Draganom Šolakom in njegovimi poslovnimi vizijami in interesi v Sloveniji. Dragana Šolaka je seveda zanimala predvsem hrvaška Nova TV, saj nikakor ni uspel poslovno prodreti na Hrvaško. Pro Plus je bil seveda del paketa, ki se je prodajal skupaj s Hrvaško.

Nobeno presenečenje ne bo, če bo Šolak na vodilne pozicije postavil druge ljudi. Na vodilnih pozicijah pa lahko pričakujemo večino zvestih ljudi, ki zaključujejo zapiranje in odprodajo SAVA d.d., od katere je Dragan Šolak kupil najprestižnejši produkt Golf Bled. Samo namig: najbolj so lahko zaskrbljeni tisti, ki so na veliko obračunavali z Gregorjem Golobičem, čeprav je korporacija Proplus nastala in najbolj prosperirala prav z njegovo pomočjo in pod vladavino LDS-a.

V naslednjem članku pa več o tem, kakšno je politično ozadje celotne operacije in kdo je v Sloveniji pomagal Draganu Šolaku oziroma United Group ter KKR kupiti Pro Plus ter kakšne bodo posledice tega nakupa na medijski sceni. Predvsem pa je pričakovati bolj trdo uredniško politiko, kjer vsekakor ne bo dovolj samo vljudnostni intervju z vsakim novim ameriškim veleposlanikom in potem “hladovina” pod plaščem ameriških lastnikov. Šlo bo za goli brutalni poslovni interes.

Alarmni zvonci oziroma rdeči alarm bi morali zvoniti predvsem pri ostalih kabelskih operaterjih kot so Amis (sedaj A 1) T2 ter predvsem pri Siolu oziroma Telekomu, ki ga bo Šolak enostavno “povozil”, saj bodo zneski, ki jih bo Telekom moral plačevati za programe povezanih družb v United Gropu v naslednjih letih enormno višji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)