ISIS priznal: Naš vodja Abu Bakr al-Bagdadi je mrtev! – TOPNEWS.si

ISIS priznal: Naš vodja Abu Bakr al-Bagdadi je mrtev!

ISIS priznal: Naš vodja Abu Bakr al-Bagdadi je mrtev!

Vojaški del teroristične organizacije ISIS so objavili, da je voda te organizacije Abu Bakr al-Bagdadi umrl, poroča televizija „Sumarija“, ki se sklicuje na lokalni vir v iraški provinci Niniva.

Neimenovani vir je povedal, da so militanti ISIS-a objavili kratko sporočilo, v katerem pišejo o smrti njihovega liderja Abu Bakra al-Bagdadija, kot tudi o “novem kalifu“.

Iran: Al-Bagdadi je definitivno mrtev

Predstavnik vrhovnega vodje Irana v Revolucionarni gardi Ali Širazi je v intervjuju iranski web-strani “Asr e Iran“ izjavil, da je Abu Bakr el-Bahgadi umrl v ruskih letalskih napadih. Po njegovih besedah je al-Baghdadijeva smrt preverjena iz različnih virov. Uradni predstavniki Irana se še niso oglasili glede omenjenih trditev.

Konec junija je rusko Ministrstvo za obrambo sporočilo, da je bil lider ISIS-a ubit v napadu ruskih vojaških letal 28. maja, južno od terorističnega oporišča v Raki. Kot je sredi junija sporočilo rusko obrambno ministrstvo je bil letalski napad izveden na poveljniški položaj Islamske države, kjer so se sestali njeni vodje, da bi razpravljali o rutah za izhod teroristov iz Rake preko tako imenovanega južnega koridorja.

V sporočilu so tudi navedli, da so v napadu sodelovali ruski bombniki Su-34 in Su-35 in da so ubili 300 teroristov, vendar pa minister za zunanje zadeve Rusije Sergej Lavrov ni mogel potrditi, da je bil lider ISIS-a zares ubit. Nekoliko dni kasneje je namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve Oleg Siromolotov izjavil, da “obstaja visok nivo verjetnosti, da je bil lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubit v ruskih napadih”.

Zloglasni lider Islamske države se je prvič pojavil v javnosti junija 2014 in v mosulski džamiji razglasil kalifat. Več kot desetkrat doslej so ga že razglasili za mrtvega, vendar je tokrat prvič, da je Islamska država sama priznala njegovo smrt.

logo-topnews (1)

COMMENTS

Wordpress (0)