Tudi slovenska potica gre Hrvatom v nos! – TOPNEWS.si

Tudi slovenska potica gre Hrvatom v nos!

Tudi slovenska potica gre Hrvatom v nos!

Hrvaški portal Express.hr je objavil članek z naslovom “Slovenci svojataju orahnjaču zbog Melanie” ali v prevodu Slovenci si lastijo orahnjačo zaradi Melanie”. Papež Frančišek je samo mimogrede omenil “orahnjačo”, podjetni Slovenci pa so se že vrgli na posel.

Po mnenju omenjenega hrvaškega portala bi to morala biti samo še ena bežna izjava papeža Frančiška, ko je med ameriškim obiskom v Vatikanu vprašal Melanijo, s čim hrani Donalda in ali mu daje toliko potice, se je Melanija malo nasmehnila in šele kasneje dojela, o čem papež Frančišek govori. Melanija je kasneje potrdila, da je papežu Frančišku dejala, da daje Donaldu potico in ne pico, kot so to narobe razumeli nekateri tuji mediji.

Zahvaljujoč Melaniji in seveda papežu Frančišku, ki obožuje tradicionalno bogato slovensko praznično sladico – potico, je potica postala svetovni hit na spletu in predmet velikega zanimanja.

melania trump1

Vendar, glej ga zlomka, hrvaški portal takoj ugotovi, da je potica na las podobna hrvaški “orahnjači” in na dolgo obrazloži, da je postopek njene priprave, enak kot pri slovenski potici.

Potrtal Express.hr se obregne tudi ob poročanje slovenskih medijev, ki navajajo, da je papež Frančišek, Argentinec italijanskega porekla, ljubitelj pice, vendar tudi slovenske potice, za katero se je prepričal, da je okusna jed, saj je njegova nečakinja Maria Ines Narvajo poročena z Argentincem, slovenskega porekla, v čigar družini so potico pripravljali pred velikimi verskimi prazniki in kar se ocenjuje kot slovensko gastronomsko specialiteto.

Sedaj pa pozor! Hrvaški portal ugotavlja, da Slovensko ministrstvo za kmetijstvo, v sodelovanju z Obrtno-Podjetniško zbornico, zahteva od Bruslja, da zaščiti slovensko potico in izvorno poreklo. S tem želijo Slovenci standardizirati recept in natančen način priprave te okusne sladice.

Če bodo Slovenci uspeli spraviti skozi bruseljsko birokracijo svojo idejo, bodo lahko samo slaščičarne, ki bodo sledile izvornemu receptu, prodajale “slovensko potico”.

Portal Express.hr zaključi z ugotovitvijo, da glede na to, da je tudi na Hrvaškem popularna orahnjača, lahko realno pričakujemo podobno bitko, kot smo ji bili priče zaradi istrskega terana. Po nekaj letih hudih razprav, je Evropska komisija Hrvatom dovolila uporabo imena sorte teran, vendar samo za vina z zaščiteno oznako porekla Hrvaška Istra.

Uredništvo hudomušno ugotavlja, da papež Frančišek med pogovorom s prvo damo ZDA Melanijo nikoli ni omenil hrvaške orahnjače, kot to trdi hrvaški Express in si zagotovo upa trditi, da v Sloveniji ne obstaja niti najmanjši interes za njeno prilastitev. So pa takšne hrvaške “cvetke” trenutno zabavne, vendar, kaj ko pa slej ko prej po dosedanjih izkušnjah, postanejo resni problemi med državama. Upajmo, da tokrat ne bo tako in hitro pot pod noge za zaščito slovenske potice.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (4)
 • comment-avatar
  Nata 4 leta

  Podobno bitko ? Ali jo bomo tudi podobno izgubili ??

 • comment-avatar
  bisabre 4 leta

  Imamo nesposobno levičarsko politiko, ki je polna nacionalno mešanih primerkov, katerih korenine segajo tja do Hrvaške in še dlje. Torej ne moremo pričakovati, da bi jim bilo v interesu zaščititi česar koli slovenskega, kar bi vsaj na simbolni ravni promoviralo našo državo.
  Potice si sicer zagotovo nismo izmislil zgolj Slovenci, v različnih oblikah in pod različnimi imeni jo srečujemo po različnih konceh Evrope in tudi po svetu, a smo jo uspeli umestiti na kulinarični zemljevid sveta. Hrvati seveda žele pristaviti svoj piskerc, kar je legitimno, težava pa je, da so uspešnejši od naših levičarskih škodljivcev, ki jim zadostuje, da svoje zadnjice vozijo namakati na Hrvaško morje in so zadovoljni.

 • comment-avatar
  mapu 4 leta

  Ni večjega tata od hrvata….

  • comment-avatar
   Airways 4 leta

   Res je! Že mnogokrat so dokazali, da so zelo zahrbtni. Dogovorov, ki se jih dogovorijo se sploh ne držijo!