Trikrat opozorjeni, naredili pa nič: MI5 pod preiskavo zaradi napada v Manchestru! – TOPNEWS.si

Trikrat opozorjeni, naredili pa nič: MI5 pod preiskavo zaradi napada v Manchestru!

Trikrat opozorjeni, naredili pa nič: MI5 pod preiskavo zaradi napada v Manchestru!

LONDON – Britanija je sporočila, da njena obveščevalna služba MI5 izvaja interno preiskavo o svojih postopkih in o tem, kako je bila zanemarjena nevarnost, ki jo je predstavljal bombni napadalec Salman Abedi, ki je ubil 22 oseb in ranil več kot sto ljudi.

BBC je poročala, da je MI5 bila opozorjena najmanj trikrat o njegovih “ekstremističnih pogledih”, Independent pa piše, da je tudi FBI januarja opozoril Britance, da je “fant” nevaren.

Začela se je preiskava o tem, kako so pripadniki MI5 postopali po opozorilu, da je Abedi potencialno nevaren. Pripravlja se tudi posebno poročilo za ministre in tiste, ki nadzirajo delo MI5. Poseben vir je pretekli teden za Reuters povedal, da je bil Abedi ena “iz večje skupine bivših zanimivih oseb”, rizik, ki ga je predstavljaj pa je bil del preiskave MI5 in njenih partneric.

Ministrica za notranje zadeve Velike Britanije Amber Rudd je v nekaj intervjujih zavrnila komentiranje, kaj točno je bilo znano britanskim obveščevalnim službam o Abediju. To, kar je nenavadno je, kot ugotavlja Reuter, da je ministrica potrdila, da MI5 izvaja notranji nadzor.

“Menim, da je pravilo, da MI5 bolj natančno razišče svoje postopke, da bi zagotovili izvajanje najboljšega možnega dela v trenutnih omejitvah, da bi bilo prebivalstvo varnejše, je dejale Radova za BBC.

Policija je aretirala 16 oseb v zvezi z napadi v Manchestru. Dve osebi – ena ženska in 16-letni deček – sta bila medtem izpuščena brez vložene obtožnice. Zgodaj zjutraj je bil aretiran v Zahodnem Sussexu 23-letni moški, osumljen za teroristične prestopke, manchestrska policija pa je sporočila, da sta aretaciji izvedeni še na dveh naslovih v okrožju Manchestra in Chestru včeraj zvečer.

Trenutno je 14 moških pod preiskavo v zvezi s terorističnim napadom. Policija je sporočila, da preiskava napreduje in da je v njenem okviru angažiranih okoli 1.000 ljudi.

MI5: Avedi ni bil pod aktivno preiskavo

Neimenovani vir Reutersa iz MI5 trdi, da je bil bombni samomorilec Salman Abedi med 20.000 ljudmi, “znanih” tej službi, vendar ni bil med 3.000 osebami pod aktivno preiskavo.

“To je notranja preiskava, ki ima za cilj odgovoriti na vprašanje, ali obstajajo lekcije v tem, kako se je Varnostna služba vedla do obveščevalnih podatkov o Abediju”, je povedal vir za Reuters pod pogojem, da ostane anonimen.

logo-topnews (1)

 

COMMENTS

Wordpress (0)