Donald Tusk po sestanku z Donaldom Trumpom: Nismo našli skupnega jezika glede več vprašanj! – TOPNEWS.si

Donald Tusk po sestanku z Donaldom Trumpom: Nismo našli skupnega jezika glede več vprašanj!

Donald Tusk po sestanku z Donaldom Trumpom: Nismo našli skupnega jezika glede več vprašanj!

Čeprav so soglašali glede boja proti terorizmu, je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk med probleme sodelovanja med ZDA in EU uvrstil klimatske spremembe in področje trgovine.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izjavil, da ameriški predsednik Donald Trump in visoki predstavniki EU niso uspeli najti skupnega jezika glede več vprašanj na sestanku v Bruslju.

Med problemi je navedel klimatske spremembe in trgovino, medtem ko so soglašali glede boja proti terorizmu.

“Prepričan sem, da mi ni treba pojasnjevati zakaj, vendar so nekatera vprašanja ostala odprta, kot so klimatske spremembe in trgovina”, je dejal Tusk novinarjem v Bruslju.
Predsednik ZDA Donald Trump se je na svoji prvi mednarodni turneji, od kar je prevzel funkcijo predsednika Združenih držav Amerike, v Bruslju srečal z Donaldom Tuskom, Jean-Claude Junckerjem, predsednikom Evropske komisije, Federico Mogherini, visoko predstavnico EU za zunanjo in varnostno politiko in Antoniom Tajaniem, predsednikom Evropskega parlamenta.

Rezultat sestanka Trumpa z liderji NATO je dogovor o angažmaju Zavezništva v boju proti Islamski državi. Evropski liderji so želeli slišati od Trumpa, kako namerava sodelovati z Evropsko unijo, po predsedniški kampanji, v kateri je bil glasen zagovornik Brexita in po izjavil, da se je razpad EU že začel, ko je izrazil upanje, da bo še več držav EU sledilo britanskemu zgledu.

“Moje glavno sporočilo predsedniku Trumpu je, da ima tisto, kar predstavlja naše sodelovanje in prijateljstvo, najgloblji pomen za temeljne zahodne vrednote, kot so svoboda, človekove pravice in spoštovanje človekovega dostojanstva,” je dejal Tusk po sestanku s Trumpom, je poročal radio Svobodna Evropa.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)