Zaradi objave imena rejnice in kraja, kjer se nahajata koroška dečka na facebook profilu, 3500 evrov kazni in po 1000 evrov za vsak dan nadaljnje objave – TOPNEWS.si

Zaradi objave imena rejnice in kraja, kjer se nahajata koroška dečka na facebook profilu, 3500 evrov kazni in po 1000 evrov za vsak dan nadaljnje objave

Zaradi objave imena rejnice in kraja, kjer se nahajata koroška dečka na facebook profilu, 3500 evrov kazni in po 1000 evrov za vsak dan nadaljnje objave

Čeprav je Okrajno sodišče v Ljubljani 10. marca odločilo, da je zgodba koroških dečkov v javnem interesu, je v zadnjem času vsaj štirje ali pet imetnikov FB profilov dobilo kazen, ker se je pri njih našel zapis, ki je govoril o tem, kje sta koroška dečka – pri kateri skrbnici in v katerem kraju.
Zapis enega od imetnikov FB Profila se je glasil takole: »Podatek: Koroška talca sta v vasi ….. . Njuna rejnica je bivša vzgojiteljica ….«

Zadeva je bila takoj predana sodišču, ki je izdalo začasno odredbo. Preko sodnih vročevalcev je bila vsem izdana sodba, v kateri je pisalo, da so kaznovani s 3.500 € kazni in za vsakih nadaljnjih 24 ur obstoja zapisov, še po 1.000 € in da morajo v eni uri odstraniti zapise. To so tudi storili oziroma stopili v kontakt z odvetnico rejnice, pri kateri sta koroška dečka in ji še nekaj ur pošiljali potrdila o tem, da so izbrisali vsako objavo na to temo. V konkretnem so bili kakšni trije do štirje zapisi.

Odvetnica Simona Marko iz Maribora, ki je tudi odvetnica Ministrstva za družino, je dosegla prepoved objave o kraju ter o imenu rejnice koroških dečkov. Zaenkrat naj bi šlo za 4 primere tožb. Vsi so FB in/ali TW sledilci oziroma prijatelji. Občani naj bi rejnico skupaj s koroškimi dečki videli na pokopališču, kjer je rejnica z njima obiskala grob svojega sorodnika.

Okrajno sodišče v Ljubljani je sicer, kot piše socialni delavec in eden najbolj vidnih članov stranke GOD Franc Donko, 10. marca letos izdalo zelo pomembno sodbo v primeru koroških dečkov, ko je zavrnilo poskus odvetnice CSD Velenje in Slovenj Gradec Simone Marko, da bi dosegla prepoved omenjanja koroških dečkov v medijih.

Markova je namreč po navodilu naveze Kopač Mrakove najprej želela izsiliti medijski molk in prepoved omenjanja koroških dečkov v medijih, ker pa ji je sodišče to preprečilo, je začela zagovornike koroških dečkov vsevprek kazensko preganjati. Kazensko ovadbo sta si prislužila oba odvetnika babice in Roman Vodeb. Za članke, v katerih opozarja na sodno ugotovljeno krivico, pa tudi Franci Donko, eden od glavnih zagovornikov pravic dedka in babice koroških dečkov.

Odbor za varstvo pravic vnukov in staršev ob prvi obletnici sodbe Upravnega sodišča iz Maribora, ki je prvo odločalo o poseganju v človekovo pravico do družinskega življenja 23. maja 2017 na Trgu republike, prireja shod v podporo rešitve problema koroških dečkov.

“23. maja mineva obletnica sodbe Upravnega sodišča iz Maribora, ki je prvo spregovorilo o poseganju v človekovo pravico do družinskega življenja nič krivih starih staršev in nedolžnih vnukov. Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev si skupaj z vami odločno in neomajno prizadeva za pravično rešitev zgodbe koroških dečkov, za njuno vrnitev v edino družino, ki jo imata, k babici in dedku. Pri svojem delu smo zagovorniki koroških dečkov deležni preganjanja in stalnih poskusov utišanja. Enako se dogaja tudi babici koroških dečkov. Na njo se vršijo pritiski, vpleteni v postopke ji nenehno razlagajo o tajnosti in jo zavezujejo k molku, čeprav ni nikoli razkrila ničesar, razen nekaj svojih občutkov, ki jih je delila z menoj, in bila zato takoj klicana na odgovornost”, piše Donko

Z udeležbo na družinskem shodu naj bi, kot piše Donko, pokazali, “da postavljamo ljubezen do svojih otrok, vnukov in vseh bližnjih pred delo in ostale, na videz neodložljive obveznosti. Vprašanje otrok “A gremo zdaj domov?” ima v teh majskih dneh, ko je sodišče razkrinkalo protidružinsko ministrstvo Anje Kopač Mrak, še posebno močan pomen. V torek bomo v Ljubljani, v imenu koroških dečkov, skupno izrekli: “Ja, pojdimo domov!”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  MrT 7 let

  Pa tej državi se je zrolalo…

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Ja, že nekaj časa nazaj sem to zasledila na FB
  Vendar je o tem bilo bolj malo govora.
  Hm. . . . . . . zakaj le ?

 • comment-avatar
  baubau 7 let

  dovolj imam tajne države,to ni naša domovina.

 • comment-avatar
  Vstrajnik 7 let

  Pa narod, a se boste še kar naprej pustili ……….. od tega hudičevega slovenskega komunizma. Ta rabi samo naš denar, da lahko obvladuje sodstvo, hudičeva komunistične vdane medije in represivne organe.
  Koliko časa vas še sprašujem. DOST MAMO TE RDEČE MAFIJE., ZBUDITE SE ŽE ENKRAT !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • comment-avatar
  Aton 6 let

  Tako se vzgaja janičarje!