Bivši premier Makedonije Nikola Gruevski osumljen nezakonitega financiranja stranke in oškodovanja države – TOPNEWS.si

Bivši premier Makedonije Nikola Gruevski osumljen nezakonitega financiranja stranke in oškodovanja države

Bivši premier Makedonije Nikola Gruevski osumljen nezakonitega financiranja stranke in oškodovanja države

Makedonsko specializirano tožilstvo, ki že vodi preiskavo zaradi nezakonitega prisluškovanja, je danes začelo dve novi preiskavi in sicer preiskavo zaradi nezakonitega financiranja stranke VMRO DPMNE v višini 4,9 milijona evra, bivšega premierja Nikole Gruevskega, med leti 2009 in 2015 in oškodovanja države za 155 milijonov evrov pri gradnji avtoceste Miladinovci-Štip.

Tožilka Fatime Fetai je na tiskovni konferenci dejala, da je prvoosumljeni, kot predsednik stranke, zlorabil uradni položaj in omogočil financiranje stranke nasprotno z zakonom, kot tudi, da je bilo nezakonito na račun stranke vplačanih 4,9 milijona evrov.

makedonia b

Fetai je dejala, da je prvoosumljeni s ciljem omogočanja financiranja stranke z denarjem, ki ga je vzel na nezakonit način, v stranki ustanovil skupino, ki je prala omenjeni denar, oziroma ga je preko občinskih komisij vnesla v proračun stranke.

Od leta 2009 pa do konca leta 2015 je skupina preko gotovinskih vplačil na račun VMRO DPMNE, tako meni Specializirano tožilstvo, vnesla 4,9 milijona evrov z vplačili posameznikov, ki so jih prikazali kot donacije državljanov in članov.

Fetai je dejala, da so nezakonito pridobljen denar porabljali za marketing, delo stranke, plačevanje računov in tudi za nakupe nepremičnin.

– Med leti 2009 do 2015 je bilo sklenjenih 71 pogodb za nakup nepremičnin, ki so bile plačane s tem, nezakonitim denarjem. Del nepremičnin sploh ni bil v funkciji uresničevanja ciljev stranke in se ne uporablja za potrebe stranke – je povedala Fetai in najavila, da bo Specializirano tožilstvo zahtevalo zamrznitev dela lastnine, med katerim je tudi sedež stranke v centru Skopja.

Poslopje, kjer je sedež stranke, je zgradilo gradbeno podjetje Beton, ki je na račun VMRO DPMNE, po podatkih Specializiranega tožilstva, dodatno vplačalo nesorazmerno vsoto denarja kot partnerstvo v investiciji, ki je stranka ne bi smela vzeti, saj je bilo podjetje angažirano preko javnih del.

V tej preiskavi je osumljenih 14 funkcionarjev stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskega.

Specialno tožilstvo je danes začelo še z eno finančno preiskavo, v kateri je tudi prvoosumljeni bivši premier Gruevski. V tem primeru tožilstvo preiskuje gradnjo avtoceste Miladinovci-Štip, preko katere so, po trditvah Specializiranega tožilstva, tedanji visoki funkcionarji vlade oškodovali državo Makedonijo za 155 milijonov evrov. Denar je država zagotovila s posojilom kitajske banke Exim z odplačilno dobo 20 let, petletnim moratorijem in dveodstotno obrestno mero.

logo-topnews (1)

 

COMMENTS

Wordpress (0)