Južna Koreja danes voli predsednika, volilna udeležba visoka, ZDA pa glede favorita niso najbolj navdušene! – TOPNEWS.si

Južna Koreja danes voli predsednika, volilna udeležba visoka, ZDA pa glede favorita niso najbolj navdušene!

Južna Koreja danes voli predsednika, volilna udeležba visoka, ZDA pa glede favorita niso najbolj navdušene!

Južnokorejci danes volijo novega predsednika. Volilna udeležba je v primerjavi s prejšnjimi volitvami precej višja, kar pomeni, da so nezadovoljni volivci želijo sprememb po korupcijskem škandalu, zaradi katerega je predsednica Park Geun-hye morala z oblasti in ki je dodobra pretresel politično in poslovno elito.

Državna volilna komisija je sporočila, da je bila volilna udeležba do 14. ure po lokalnem času 59,9 odstotkov, kar je več v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2012, ko je ob istem času dneva znašala 52,6 odstotkov, poroča Reuters.

Komisija predvideva, da bo skupna udeležba znašala več kot 80 odstotkov, kar bi bil največji odziv volivcev, odkar je bil predsednik Kim Dae-jung izvoljen leta 1997, ko je zanj volilo kar 80,7 odstotka volivcev.

Volišča so odprli ob šestih zjutraj, zaprli pa jih bodo ob 20.00 uri po lokalnem času, kar dve uri kasneje kot leta 2012.

AFP poroča, da levici naklonjen Mon Jae-in, nekdanji odvetnik, specializiran za vprašanja človekovih pravic, več mesecev vodi v javnomnenjskih anketah.

Tudi Reuters ocenjuje, da bo, v kolikor ne bo kakšnega posebnega preobrata, za novega predsednika izvoljen liberalec Mon Jae-in – ki poziva k zmernemu pristopu do Severne Koreje in želi reformirati močne konglomerate v družinski lasti ter spodbuditi fiskalne stroške za odprtje novih delovnih mest.

Mon Jae-in, ki je pred petimi leti “za las” izgubil tekmo s Parkovo na volitvah, je kritiziral dve bivši konzervativni vladi, ker nista zaustavili razvoja oboroževalnega programa Severne Koreje, se zavzema za politiko dialoga z istočasnim vzdrževanjem pritiska in sankcij, da bi se spodbudile spremembe v sosednji Koreji.

Mon Jae-in načrtuje izboljšanje odnosov s Severno Korejo in vodenje samostojne politike v odnosu do ZDA, pri čemer mu gre na roko razdeljenost konzervativnega tabora. Ameriška zunanja politika ni najbolj navdušena, saj zanjo Mon Jae-in pomeni neznanko.

V zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je objavila agencija “Gallup Koreja” teden dni pred volitvami, je imel Mon Jae-in 38 odstotno podporo, prvi zasledovalec, bivši tehnološki mogul Ahn Cheol-Soo (ameriški favorit) pa je dobil 20 odstotkov podpore anketiranih.

Monova zmaga bi ponudila prepotrebno stabilnost in zboljšala stanje na trgu, v času, ko je izvoz pomemben za gospodarsko okrevanje države, ocenjuje britanska agencija Reuters.

Današnje volitve bodo zaključile večmesečno praznino na oblasti, potem ko so marca odstavili predsednico Parkovo, zaradi obtožb prejemanja podkupnin in zlorabo oblasti, s čimer je postala prva demokratično izvoljena predsednica Južne Koreje, ki so jo odstranili z oblasti. Trenutno se nahaja v zaporu, sojenje pa je v polnem teku. Iz zapora je sporočila, da se volitev ne bo udeležila.

V Južni Koreji ni drugega kroga predsedniških volitev – kdor dobi največ glasov, postane šef države.

Pričakuje se, da bo zmagovalec prisegel v sredo, potem ko bo Državna volilna komisija objavila uradne rezultate.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)