Po porazu Marine le Pen najavila velike spremembe v Nacionalni fronti – TOPNEWS.si

Po porazu Marine le Pen najavila velike spremembe v Nacionalni fronti

Po porazu Marine le Pen najavila velike spremembe v Nacionalni fronti

Francoska stranka Nacionalna fronta je najavila “globoke” spremembe, ki vključujejo tudi spremembo imena stranke.
Predsedniška kandidatka Marine Le Pen je izgubila na francoskih predsedniških volitvah predvsem zaradi svojega stališča do Evropske unije.

Prehodni predsednik stranke Nacionalna fronta Steeve Briois je danes povedal za Associated Press (AP), da sprememba imena stranke “odpira vrata gibanja drugim osebnostim, ki imajo tako možnost dati stranki novo ime, na novi osnovi”.

Izide volitev je Briois ocenil kot “pol-zmago” glede na to, da je stranka osvojila največje število glasov v zgodovini.

Direktor kampanje Marine Le Pen David Rachline je izjavil, da bo Le Penova vodila opozicijo proti izvoljenemu predsedniku Francije Emmanuelu Macronu in da upajo, da bo sprememba imena pritegnila nove volivce.

V sami stranki se že dolgo govori o spremembi imena, vendar je to nekaterim militantom Nacionalne fronte delovalo preveč radikalno.

Na sinočnjem mitingu je vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen prav tako najavila velike spremembe v stranki.

Sprememba imena bi pomagala Le Penovi, da se še bolj distancira od anti-semitistične preteklosti stranke in svojega ultra desničarskega očeta, ustanovitelja stranke, Jeana-Marie Le Pena.

Na teh predsedniških volitvah v Franciji, na katerih je zmagal Emmanuel Macron s 66 odstotki glasov, je bilo opaženo veliko število praznih in neveljavnih lističev, kar se skupaj z neobičajno slabo udeležbo, ocenjuje kot znak, da volivci niso bili zadovoljni s ponujenima opcijama.

Zakaj je Le Penova izgubila na volitvah?

Marion Marechal le Pen, poslanka francoske ultradesničarske Nacionalne fronte in sestrična vodje te stranke Marine le Pen, je včeraj izjavila, da se je tetino mehčanje strankarskega stališča do vprašanja evra zgodilo prepozno v kampanji in da ga francoski volivci niso dovolj dobro razumeli.

marine1

Zapustitev evro območja je bila ena od glavnih postavk politike starejše Le Penove, vendar je večina volivcev to zavračala.

V zadnjih nekaj dneh je neuspešna predsedniška kandidatka ultra desnice govorila, da to ni predpogoj v njenem gospodarskem programu in da bi lahko bil časovni okvir za izstop iz evro območja podaljšan, vendar se je držala svoje zamisli, da mora Francija ponovno začeti uporabljati frank.

“Jasno je, da obstajajo lekcije, ki se jih je treba naučiti. Marine le Pen je imela prav, ko je govorila, čeprav je bilo to pozno, da opustitev evra ni predpogoj v vseh naših evropskih načrtih in da bi organizirala referendum (o tem). Jasno je, da nismo uspeli, da bi se te volitve dojamalo kot referendum za ali proti Franciji, referendum za ali proti imigraciji. Za ali proti EU, kakršno poznamo”, je dejala 28-letna poslanka, nečakinja Marine Le Pen.

le pen daddy

Po drugi strani, ustanovitelj desničarske stranke Nacionalna fronta Jean-Marie Le Pen je izrazil razočaranje zaradi neuspeha hčerke Marine Le Pen na volitvah za predsednika Francije. Jean-Marie Le Pen meni, da je Marine Le Pen volilni poraz utrpela zaradi svojega stališča o Evropski uniji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)