Pet prioritet novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona – TOPNEWS.si

Pet prioritet novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona

Pet prioritet novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona

Uvesti moralo v politiko, reformirati Zakon o delu, olajšati življenje malim in srednjim podjetjem, reformirati Evropsko unijo, izobraževanje… Novi predsednik Francije Emmanuel Macron je najavil svojih pet prioritet že pred volitvami, ki jih bo moral uresničiti skladno s predolilnimi obljubami. Macron je v predvolilni kampanji najavil, da se bo posvetil gospodarskim reformam in reformam na področju dela, politiki in izobraževanju.

Moralnejša politika

Macron načrtuje že v začetku junija, pred parlamentarnimi volitvami, izvesti zakon, ki bo “uvedel bolj moralno politiko”. Volilno tekmo so zaznamovali številni škandali, Macron pa je odločen, da taki praksi naredi konec. Najavil je prepoved nepotizma za ministre in poslance, ki ne bodo več mogli zaposliti družinskih članov, kot tudi ne bližnjih sorodnikov, saj je po številnih ocenah škandal republikanca Fransoisa Fillona stal zmage (zaposlil je soprogo v vladi). Da bi se izogibali nasprotju interesov, je Macron dejal, da bo v prihodnje nemogoče doseči konzultantski poklic (npr. odvetnika), v času zaposlitve v predsedniški administraciji. Prav tako Macron namerava obdavčiti plače poslancev in senatorjev in vsak minister bo moral pred imenovanjem prikazati svoje nepremičninsko in finančno stanje. Francoski Le Parisien piše, da vsakdo, ki ima kakršen koli kriminalni dosje, ne bo smel v prihodnje kandidirati na volitvah v Franciji.

Reforma Zakona o delu

Emmanuel Macron je obljubil “globinske” reforme na področju delovnega prava. Cilj je vrniti tiso, kar so odstranili iz Zakona o delu, ki so ga končno sprejeli po petih mesecih nenehnih protestov. Najavil je tudi obvezujočo kompenzacijo za delavce, ki so bili nepravično odpuščeni z dela. Eden “večjih” podvigov je tudi najava, da bodo imela podjetja proste roke glede pogajanj o delovnem času in plačah, kar predstavlja večji socialni rizik. Novi francoski predsednik je dejal, da bo zakone predlagal z ukazi, ki bodo še naprej morali skozi sito v parlamentu in dobiti večino.

Enostavnejše življenje za mala in srednja podjetja

“Našim malim in srednjim podjetjem moramo omogočiti odpiranje delovnih mest. Zaradi tega želim poenostaviti postopke z ustvarjanjem prostora za napake, za vse gospodarske igralce, še letos poleti,” je dejal Macron.

Na primer: Delodajalec, ki ne prijavi božičnih bonusov svojim delavcem, se danes kaznuje. Vendar pa, v kolikor Macronova iniciativa ugleda luč sveta, se bo lahko delodajalec skliceval na pravico do napake in se tako izognil plačilu kazni. Vsaj prvič. Kot je bilo najavljeno, bi ta projekt morali uvesti že konec maja ali sredi junija. Največje koristi take politike bodo imeli obrtniki, trgovci ter mala in srednja podjetja, ki danes predstavljajo glavne žrtve zapletenih administrativnih procesov.

Reformirati EU

Macronov predhodnik, trenutno še aktualni predsednik Francois Holland, je v času zadnjega Vrha v Bruslju, v središče svoje razprave postavil prav novo vzpostavljanje temeljev Evropske unije. Macronov prvi obisk na tujem bo pri nemški kanclerki Angeli Merkel, s katero se bo pogovarjal o svojih načrtih glede vprašanja prihodnjega funkcioniranja EU.

Macron si prizadeva vzpostaviti “evropski fond za obrambo”, kot tudi “Svet za evropsko varnost”. Prav tako meni, da je evro območju nujno potreben realni proračun za “investiranje v prihodnost”, kot tudi za “odgovore na gospodarske krize”. Nadalje si Macron prizadeva za uvedbo “socialnih pravic in revidiranje direktiv na principu: enako delo, enake plače”. Macron želi tudi pozitivnejšo in zaščitniško Evropo.

Izobraževanje

V razpravi med dvema krogoma volitev je Macron dejal, da bodo osnovne šole v centru njegove politike o izobraževanju in to že prvi mesec, po prevzemu funkcije predsednika države. Ena največjih reform vključuje omejevanje razredov na 12 učencev na eno uro, v 16.000 osnovnih šolah in v šolah, na problematičnih področjih, da bi se bolje obvladovale temeljne snovi, kot je npr. branje. Čeprav ima vlada malo prostora za manevriranje v šolskem letu 2017, načrtuje novi minister za izobraževanje razporeditev učiteljev že v septembru. Okoli 5.000 delovnih mest za učitelje, odprtih v letu 2013 v okviru sheme “več učiteljev kot ur”, bo razporejenih samo v osnovne šole in problematična področja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)