Hrvaški premier Plenković: Nove ministre bom predstavil po lokalnih volitvah! – TOPNEWS.si

Hrvaški premier Plenković: Nove ministre bom predstavil po lokalnih volitvah!

Hrvaški premier Plenković: Nove ministre bom predstavil po lokalnih volitvah!

Predsednik Vlade Hrvaške Andrej Plenković je najavil, da bo predstavil nove hrvaške ministre po lokalnih volitvah, ki bodo potekale 21. maja.

Plenković je dejal, da je Most odgovoren za krizo oblasti, ki je izbruhnila prejšnji teden, ko so trije ministri koalicije zahtevali zamenjavo HDZ-jevega ministra za finance Zdravka Marića, saj naj bi bil slednji v nasprotju interesov zaradi krize koncerna “Agrokor”.

“Most je začel nezaupnico proti lastnemu kolegu. To se v moji vladi ne bo toleriralo, niti se tolerira,” je dejal Plenković novinarjem v hrvaškem veleposlaništvu na Dunaju, v času svojega obiska v Avstriji.

Po razrešitvi Mostovih ministrov je včeraj hrvaški Sabor izglasoval zaupnico ministru Mariću in razrešil Boža Petrova iz Mosta z dolžnosti predsednika Sabora.

Za novega predsednika Sabora je bil izvoljen dosedanji podpredsednik Sabora Gordan Jandroković iz vladajočega HDZ-ja.

50-letnega Jandrokovića je podprlo 76 poslancev in poslank, medtem ko so poslanci in poslanke največje opozicijske stranke SDP in nekaterih drugih opozicijskih strank zapustili sejo pred glasovanjem. Proti Jandrokovićevemu imenovanju je bilo 13 poslancev.

Opozicija je HDZ obtožila, da so “kupili” štiri neodvisne poslance, da bi lahko pokazali, da imajo saborsko večino, čeprav je za izvolitev predsednika sabora potrebna navadna večina poslancev in poslank na seji.

Opozicija je zahtevala, naj saborsko sejo nadaljujejo tudi prihodnji teden, da bi premier Plenković čim prej predstavil nove ministre. Prepričani so namreč, da vlada v tem trenutku ne bi mogla oblikovati parlamentarne večine za podporo novim ministrom.

Novi predsednik Sabora Jandroković pa nadaljevanja seje za prihodnji teden ni želel sklicati. Izrazil je pričakovanje, da bo Plenković v skladu z ustavo nove ministre predložil na prvi naslednji saborski seji, ki bo predvidoma na začetku junija, po lokalnih volitvah. Prvi krog lokalnih volitev bo v nedeljo, 21. maja, drugi pa 14 dni pozneje.

“Ministre bomo predstaviti po lokalnih volitvah. Imamo čas, to ni nikakršna drama, institucije funkcionirajo, vlada funkcionira, ministrstva delajo,” je povedal Plenković.

Plenkovič je tudi pokomentiral anketo televizije RTL, po kateri državljani Hrvaške ocenjujejo HDZ, premiera in ministra za finance Marića, za najbolj odgovorne za nastalo krizo oblasti. Plenković je odgovoril, da je njegov cilj stabilizacija hrvaških institucij in da dela na tem.

“HDZ nadaljuje z delom, če pa pridemo v situacijo, ko bo prevladala ocena, da se gre na nove volitve, potem bo HDZ ponovno najmočnejša stranka, sam sem nanje pripravljen,” je dejal premier Hrvaške.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je včeraj izjavila, da ima premier Andrej Plenković legitimnost za nadaljnje vodenje vlade in da izključuje možnost za predčasne parlamentarne volitve do lokalnih volitev, po katerih se bo ocenila situacija. Hrvaška predsednica meni, da predčasnih volitev ne bo, saj vsi menijo, da je Hrvaški potrebna stabilnost in nadaljevanje reform. Hrvaška je relativno mlada demokracija in se še vedno uči, obstajajo pa elementi, ki niso predvideni v Ustavi in zakonih in da bo očitno treba delati na teh dokumentih.

“Menim, da bomo po lokalnih volitvah vedeli dosti več. Moji sogovorniki so poudarjali, da bodo tedaj glave verjetno hladnejše in da se bo z dosti več odgovornosti pristopilo k reševanju problema,” je dejal Grabar Kitarovićeva za RTL, po sestanku z šefi poslanskih skupin. Grabar Kitarovićeva je še dodala, da “ne glede kako tanka je parlamentarna večina, jo je treba spoštovati, to je običajno v demokratičnih sistemih”.

Na opazko, da je to že tretja Vlada v času njenega mandata, je odgovorila, da jo to zares frustrira. “To nas upočasnjuje, ne sprejemajo se odločitve in na neki način sem tudi sama blokirana, saj katero koli iniciativo začnem, potem se to doživlja v predvolilnem kontekstu. Želela bi, da končno krenemo naprej in začnemo sprejemati odločitve. Od veleposlanikov in diplomacije do ključnih vprašanj – blokiranih, nezaposlenih, mladih. Torej obstajajo obstajajo življenjska vprašanja, ki so bolj pomembna kot pričkanje,” je povedala hrvaška predsednica, poroča regionalna tv N1.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)