Ameriški strateg se je v zvezi s Krimom postavil na Putinovo stran – TOPNEWS.si

Ameriški strateg se je v zvezi s Krimom postavil na Putinovo stran

Ameriški strateg se je v zvezi s Krimom postavil na Putinovo stran

Ameriški politolog Zbigniew Brzezinski je izjavil, da se lahko polotok Krim razdeli na tri dele, med Ukrajince, krimske Tatare in Ruse in pri tem poudaril, da polotok “nikoli ni bil ukrajinski”.

Bivši svetovalec predsednikov ZDA za nacionalno varnost Lyndona Johnsona in Jimmyja Carterja, Zbigniew Brzezinski, je spomnil, kako je predsednik in prvi sekretar Komunistične partije ZSSR Nikita Hruščov, po rodu Ukrajinec, poklonil Krimski polotok Ukrajini in navedel, da so bili vedno na Krimu odločilni faktor Rusi in ruska vojska, piše ukrajinski portal Zn.ua.

Spomnimo 19. februarja 1954 je prezidij vrhovnega sovjeta tedanje Sovjetske zveze izdal dekret, da se Krimska oblast izpod okrilja Ruske federacije preseli v okvir Ukrajine zaradi “gospodarnosti, bližine, tesnih gospodarskih in kulturnih odnosov Krimske regije z Ukrajinsko sovjetsko socialistično republiko”.

Po mnenju Brzezinskega ima Ukrajina tudi “svoje elemente” na Krimu.

“Obstaja tudi tretji element, na katerega so pozabili, vendar je zelo pomemben. To so krimski Tatari, ki so pomemben lokalni element“, je dejal Bžežinski in navrgel, da je kompromis možen, če se vzame v obzir omenjene dejavnike: ukrajinskega (24,32 %) , krimsko-tatarskega (12,10 %) in ruskega (58,32 %).

“Ne gre za popolno izročitev Krima Ukrajini, kot tudi ne more biti govora o vrnitvi Krima v celoti k Rusiji. Menim, da je s časom možno nekako doseči določeno politično rešitev, na podlagi katere bi bil Krim na nek način vrnjen, na osnovi priznanja in z ustrezno obravnavo obstoja vseh treh faktorjev”, meni politolog Brzezinski.

Sicer pa, trenutno omenjenega scenarija ni realno možno izvesti, vendar pa bo to enkrat v prihodnosti edino možno, zaključi Zbigniew Brzezinski.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)