Havaji: Zvezni sodnik je podaljšal blokado Trumpove prepovedi vstopa v ZDA – TOPNEWS.si

Havaji: Zvezni sodnik je podaljšal blokado Trumpove prepovedi vstopa v ZDA

Havaji: Zvezni sodnik je podaljšal blokado Trumpove prepovedi vstopa v ZDA

Zvezni sodnik na Havajih je v sredo za nedoločen čas podaljšal veljavnost sodne odredbe, na podlagi katere je blokirana nova prepoved vstopa v ZDA za državljane šestih pretežno muslimanskih držav, ki jo je uvedel ameriški predsednik Donald Trump.

Havajsko državno odvetništvo je zaprosilo sodnika Watsona, da zaustavi Trumpovo izvršno uredbo, ki temelji na kršitvi pravice do svobode vere, ki jo jamči ameriška Ustava. Državno odvetništvo je argumentiralo, da bi izvajanje Trumpove uredbe škodilo turizmu in državnemu univerzitetnemu sistemu ter prizadelo tuje študente in fakultete.

Ameriški zvezni sodnik Derrick Watson je izvedel modifikacijo predhodne začasne omejevalne odločbe v preliminarno sodno odredbo, po tožbi, ki jo je vložila država Havaji, ki nasprotuje Trumpovi direktivi o prepovedi vstopa in jo ocenjuje kot neustavno versko diskriminacijo, prenaša Reuters.

Predsednik Donald Trump je 6. marca letos podpisal novo prepoved in se s tem poskusil izogniti pravnim problemom, ob katere je naletela njegova izvršna uredba, ki jo je uvedel januarja in je povzročila kaos na letališčih in izzvala množične proteste, preden je sodnik v Washingtonu februarja zaustavil njeno izvajanje.

Trump sicer poudarja, da je prepoved vstopa državljanom nekaterih muslimanskih držav nujna za nacionalno varnost, medtem ko Havaji in druge ameriške države, ki nasprotujejo tej prepovedi, trdijo, da motivi za njeno uvedbo temeljijo na verskih razlogih in Trumpovi predvolilni obljubi o “popolni prepovedi vstopa muslimanom v ZDA”.

Zvezni sodnik Watson je izjavil, da bo šel, če bo potrebno, tudi do Vrhovnega sodišča ZDA.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)