Trump zahteva od Merklove, da Nemčija plača 375 milijard dolarjev za usluge NATO! – TOPNEWS.si

Trump zahteva od Merklove, da Nemčija plača 375 milijard dolarjev za usluge NATO!

Trump zahteva od Merklove, da Nemčija plača 375 milijard dolarjev za usluge NATO!

Predsednik ZDA Donald Trump je izstavil račun nemški kanclerki Angeli Merkel v višini 375 milijard dolarjev za usluge NATO-a, piše „Sunday Times“. Na podlagi pisanja Sunday Timesa je ameriški predsednik Donald Trump nemški kanclerki v času njenega prvega obiska v Washingtonu izročil račun o dolgovih Nemčije do zveze NATO v zameno, ker ta obrambno-vojaška organizacija zagotavljala varnost Nemčiji. Eden od nemških ministrov naj bi ocenil Trumpov izpostavljeni račun kot “nezaslišan”.

“Take zahteve se izstavlajo samo iz enega razloga, katerega cilj je zastraševanje druge strani. Kljub šokantnosti s Trumpove strani izstavljenega računa, je kanclerka Merkel mirno sprejela provokacijo in se seveda nanjo ni odzvala“, je navedel neimenovani nemški minister.

Predsednik ZDA Donald Trump je na zaključni tiskovni konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel izjavil, da je Berlin dolžan Washingtonu in zvezi NATO veliko vsoto denarja za zagotavljanje njene varnosti.

Ministrica za obrambo Nemčije Ursula von der Layen je nekaj dni kasneje negirala izjave predsednika Trumpa o nemškem dolgu.

V fakturi, ki jo je Trump izstavil Merklovi, je naveden znesek, ki so ga izračunali Trumpovi sodelavci, da ga Nemčija dolguje in bi moral pokriti neplačane prispevke Nemčije zvezi NATO za obrambo.

Na podlagi pisanja Independenta je faktura bila vročena Merklovi v času zasebnega pogovora s predsednikom Trumpom, celotno situacijo pa kritizirajo tako uslužbenci NATO-a, kot tudi Nemčije.

Čeprav končni znesek, ki ga zahteva Trump, ni bil odkrit niti z ene strani, ga ni težko izračunati.

Države zveze NATO so leta 2014 pristale na porabo 2 odstotkov svojega BDP-a za stroške obrambe. Predsednik Trump naj bi naložil svojim pomočnikom, da izračunajo, koliko je bil v preteklih 12-ih letih znesek, ki ga je Nemčija porabila za obrambo, manjši od predvidenih 2 odstotkov BDP-a.

Na podlagi izračunov, je številka visoka 288 milijard dolga, medtem ko ostanek pomeni zamudne obresti.

Neimenovani minister nemške vlade je za Times izjavil, da je Trumpova poteza škandalozna.

Koncept vedenja predsednika Trumpa, po katerem postavlja take zahteve, ima za cilj ustrahovanje nasprotne strani, vendar je to kanclerka mirno sprejela in ne bo reagirala na take provokacije”, je sporočil neimenovani nemški minister.

Nemška ministrica za obrambo, Ursula von der Leyen, je zavrnila navajanja Donalda Trumpa, kako Nemčija dolguje “ogromne vsote denarja” ZDA in zvezi NATO.

“Ni dolgov do NATO-a”, je dejala von der Leyen v izjavi po obisku Angele Merkel v Beli hiši in dodala, da je zgrešeno s strani zveze NATO, da zahteva od članic, da prispevajo 2 odstotka svojega BDP-a samo za NATO.

“Stroški za obrambo gredo tudi za misije OZN, v evropske misije in za prispevke v boju proti terorizmu ISIS-a”, je sporočila von der Leyen.

Kaj je res in kaj ni, oziroma, kdo pri celi zadevi zavaja, bo postalo kmalu jasno, če ne prej pa po vrhu zveze NATO, ki bo 25. maja v Bruslju in se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump, je potrdila Bela hiša.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)