CIA uporablja prisluškovalne postaje “Žepni Putin” – TOPNEWS.si

CIA uporablja prisluškovalne postaje “Žepni Putin”

CIA uporablja prisluškovalne postaje “Žepni Putin”

Zaupni dokumenti ameriške Centralno-obveščevalne agencije (CIA), ki jih je pred kratkim objavil WikiLeaks, razkrivajo, da CIA za prisluškovanje uporablja tajne prisluškovalne postaje, za katere se verjame, da so dobile ime po ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, poroča RT.

Po objavljenih podatkih, CIA poseduje pet tajnih prisluškovalnih postaj z imenom “Žepni Putin”.

Slednje uporabljajo za nadzor naprav kot so računalniki in telefoni, do katerih imajo nepooblaščen dostop s pomočjo hakerske programske opreme CIA. Prisluškovalne postaje “Žepni Putin” so virtualne in se nahajajo na serverju CIA.

Uporablja jih Izpostava za operativno podporo CIA, ki deluje kot posrednik med operativnim kadrom CIA in osebjem za tehnično podporo te agencije.

Čeprav v dokumentih, ki jih je objavil WikiLeaks ni navedeno, kje uporabljajo “Žepne Putine”, se vsebina z njihovo pomočjo zbira, prisluškovalne postaje pa uporabljajo za sledenje in komuniciranje s pomočjo “sporne” programske opreme, ki je že zajela računalnike in druge aparate.

WikiLeaks je pred kratkim objavil več kot 8.000 strogo zaupnih dokumentov CIA, ki kažejo, kako je ta obveščevalna agencija ustvarila in uporabljala hakerski program po svetu.

Dokumenti, za katere WikiLeaks v sporočilu pravi, da predstavljajo “največje odkritje doslej”, kažejo, da je CIA zlorabljala številne proizvode velikih svetovnih podjetij.

Gre za android telefone, Google in iPhone Apple, kot tudi operativni sistem Windows podjetja Microsof in tv-aparate znamke Samsung, ki jih je CIA pretvorila v svoje orodje in skrite prisluškovalne naprave.

Serija objavljenih dokumentov nosi ime “Vault 7”, nastali pa so v obdobju med letom 2013 in 2016.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)