Ukrajinske prostitutke “marširale” v Kijevu: Želimo plačevati račune, ne pa kazni! – TOPNEWS.si

Ukrajinske prostitutke “marširale” v Kijevu: Želimo plačevati račune, ne pa kazni!

Ukrajinske prostitutke “marširale” v Kijevu: Želimo plačevati račune, ne pa kazni!

Desetine prostitutk in borcev za človekove pravice se je zbralo včeraj v Kijevu in zahtevalo legalizacijo prostitucije v Ukrajini, prenaša AFP.

Okoli 50 aktivistov se je zbralo na protestnem shodu v ukrajinski prestolnici in prvič doslej zahtevalo ukinitev zakonske prepovedi prostitucije v tej državi.

Na plakatih, ki so jih udeleženci protesta nosili je pisalo “Prostitucija je delo“, “Moje delo je moja izbira“, “Zavzemamo se za dekriminalizacijo prostitucije“.

“Želimo, da oblast ukine kazni za ukvarjanje s prostitucijo. Raje bi plačale račune, kot kazni“, je dejala Julija Dorohova iz nevladne organizacije, ki se zavzema za legalizacijo prostitucije.

Kot poroča AFP je v Ukrajini okoli 80.000 oseb, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo in se pri tem počutijo ogrožene, še posebej zaradi policijske zlorabe, utemeljene na ilegalnosti prostitucije.

“Pogosto dobivamo kazni in smo tudi fizično zlorabljene s strani policije“, je izjavila prostitutka Valja za AFP.

Prostitucija kot poklic v Ukrajini ni zakonsko sprejemljiva in kazen za ukvarjanje s to dejavnostjo lahko znaša do 255 ukrajinskih grivn, oziroma okoli devet evrov.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)